Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 08 Απριλίου 2014 15:19

Πλήρης φόρτιση μπαταρίας σε 30 δευτερόλεπτα

Η ισραηλινή startup εταιρεία StoreDot, παρουσίασε ένα τροποποιημένο Samsung Galaxy S4 το οποίο διέθετε μία πρωτότυπη μπαταρία, η οποία κατάφερε να επιτύχει πλήρη φόρτιση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Η ισραηλινή startup εταιρεία StoreDot, παρουσίασε ένα τροποποιημένο Samsung Galaxy S4 το οποίο διέθετε μία πρωτότυπη μπαταρία, η οποία κατάφερε να επιτύχει πλήρη φόρτιση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Η παρουσίαση της μπαταρίας NanoDot έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Think Next της Microsoft. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «The Register», η StoreDot ασχολούνταν με τελείως διαφορετικά αντικείμενα, στο πλαίσιο ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όταν «ανακάλυψε» τους φυσικούς κρυστάλλους διαμέτρου δύο νανομέτρων οι οποίοι εμφάνιζαν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Επρόκειτο για φυσικά παραγόμενα οργανικά στοιχεία, τα οποία ονομάζονται πεπτίδες και αποτελούν μία μορφή αμινοξέων, οι οποίοι μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρικά φορτία ή να εκπέμπουν φως, είναι εύκολοι και φτηνοί στην παραγωγή και δεν είναι τοξικοί. Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη βιολογικών μικροεπεξεργαστών, για διάφορες εφαρμογές και την εφαρμογή των κρυστάλλων σε οθόνες, πριν ξεκινήσει να τους χρησιμοποιεί για την κατασκευή μπαταριών.

Αν και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, η μπαταρία φαίνεται να φορτίζει σε 30 δευτερόλεπτα, εντούτοις θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη πριν γίνει εμπορικά διαθέσιμη. Αιτία είναι πρωτίστως το μέγεθος, αφού η μπαταρία NanoDots είναι εξαιρετικά ογκώδης, παραπέμποντας στην εμφάνιση των πρώτων κινητών τηλεφώνων της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η StoreDot υπολογίζει ότι η νέα τεχνολογία θα κοστίζει περίπου το διπλάσιο σε σχέση με τις τυπικές μπαταρίες, ενώ ήδη εργάζονται ώστε να μικρύνει αισθητά η μπαταρία ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε κινητά τηλέφωνα από το 2016.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές η StoreDot έλαβε κατά την προηγούμενη χρονιά χρηματική ενίσχυση ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας NanoDots. Ένας από τους οικονομικούς υποστηρικτές της προσπάθειας φέρεται να είναι και η Samsung.