Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 12:31

Phoenix: Συναρμολόγηση και συντήρηση δορυφόρων σε τροχιά

Τα δεδομένα όσον αφορά στην κατασκευή και τη συντήρηση δορυφόρων σκοπεύει να αλλάξει το πρόγραμμα Phoenix της αμερικανικής DARPA, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση δοκιμών του.

Τα δεδομένα όσον αφορά στην κατασκευή και τη συντήρηση δορυφόρων σκοπεύει να αλλάξει το πρόγραμμα Phoenix της αμερικανικής DARPA, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση δοκιμών του.

Η κεντρική ιδέα είναι η συναρμολόγηση από ρομπότ δορυφόρων από μικρά τμήματα (satlets), τα οποία αποστέλλονται μέσω του συστήματος POD (Payload Orbital Delivery). Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπάρνχαρτ, υπεύθυνο προγράμματος, η πρώτη φάση δεν έδειξε απλά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων και των μεθόδων συναρμολόγησης, αλλά επίσης απέδειξε τη βιωσιμότητα της ιδέας για την τοποθέτηση σε τροχιά δορυφόρων που αποτελούν συνθέσεις από satlets. «Οι επιτυχίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επαναστατική δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέα διαστημικά συστήματα σε τροχιά, για ένα κλάσμα του σημερινού κόστους».

Οι σημερινοί δορυφόροι είναι αναγκαστικά σχεδιασμένοι για να λειτουργούν χωρίς αναβαθμίσεις και επισκευές κατά το σύνολο της διάρκειας ζωής τους, κάτι που ανεβάζει το κόστος. Το πρόγραμμα Phoenix αποσκοπεί στην ανάπτυξη δυνατοτήτων συντήρησης σε γεωσύγχρονη τροχιά, και παράλληλα στην ανάπτυξη νέων, οικονομικότερων αρχιτεκτονικών, που θα επιτρέπουν την κατασκευή δορυφόρων στο Διάστημα.

Το Phoenix πέτυχε «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα στην πρώτη φάση. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης έχουν υπογραφεί συμβόλαια με οκτώ εταιρείες. Οι τρεις κύριοι τομείς είναι η ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών ρομποτικών τεχνικών για χρήση σε γεωσύγχρονη τροχιά, η διαμόρφωση «τμηματικού» χαρακτήρα αρχιτεκτονικής, με μικρά ανεξάρτητα satlets διαφορετικών δυνατοτήτων που θα μπορούν να συνδυάζονται εύκολα και να συνεργάζονται μεταξύ τους και η ανάπτυξη του συστήματος POD, για την ασφαλή μεταφορά υλικού στο διάστημα. Στη σχετική ανακοίνωση της DARPA γίνεται λόγος για «δυνατότητες FedEx σε γεωσύγχρονη τροχιά».