Κόσμος
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 10:58

Γιατσένιουκ: Σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας

Για σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας, μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.

Για σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας, μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.

Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Γιατσένιουκ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Υποστήριξε ακόμη ότι «οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτήρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων».

Ένταση στα ανατολικά

Νωρίτερα η ουκρανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ στα ανατολικά και κατάσχεσαν όπλα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους «αυτονομιστές» διαδηλωτές. «Ευχαριστώ όσους προσέφεραν τη βοήθειά τους», πρόσθεσε χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται επί τόπου γράφοντας: «Εργάζομαι στο Χάρκοβο. Ζητώ από τους κατοίκους να στηρίξουν τη διαδικασία διευθέτησης» της κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές, κρατώντας ρωσικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του διορισμένου κυβερνήτη από την κεντρική εξουσία στο Κίεβο. Αρκετές δεκάδες εισχώρησαν σε αυτό, όταν οι δυνάμεις της τάξης απομακρύνθηκαν ενώπιον της προέλασής τους. Οι διαδηλωτές είχαν κατεβάσει τις ουκρανικές σημαίες και είχαν υψώσει ρωσικές σημαίες στο κτήριο.

Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά χθες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και εκτός από το Χάρκοβο, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε διοικητικά κτήρια στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Στο Ντονέτσκ, οι διαδηλωτές, που ζητούν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία, εξακολουθούσαν να ελέγχουν σήμερα το πρωί το κτήριο της διοίκησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχείρηση φιλορώσων τη νύχτα εναντίον των εγκαταστάσεων της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί επί του παρόντος η έκβασή της.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, διαδηλωτές φέρεται να εισχώρησαν στα γραφεία της SBU αλλά δεν είναι σαφές αν παραμένουν εκεί.

Στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, μετά την πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης στις 22 Φεβρουαρίου, διαδηλώσεις υπέρ μιας ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας, λύση που υποστηρίζει η Μόσχα, ή μιας ένωσης με τον μεγάλο γείτονα.

Λόγω των εξελίξεων, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέβαλε επίσκεψή του στη Λιθουανία.

Κατηγορώντας τον «Πούτιν και τον Γιανουκόβιτς» ότι βρίσκονται πίσω από τις «αυτονομιστικές ταραχές», ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ δεσμεύτηκε να δοθεί «δυναμική απάντηση», αλλά «χωρίς αιματοχυσία».