Πολιτική
Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 14:17

Το χαρτί της οικονομίας θα «παίξει» η Κυβέρνηση

Στον τομέα της οικονομίας ρίχνει όλο το βάρος η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπερβεί την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών και να ανακτήσει το ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει των επερχόμενων εκλογικών μαχών.

Στον τομέα της οικονομίας ρίχνει όλο το βάρος η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπερβεί την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών και να ανακτήσει το ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει των επερχόμενων εκλογικών μαχών.

Έναν τομέα από τον οποίο, όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η ελληνική κοινωνία μπορεί να περιμένει καλά νέα το προσεχές διάστημα και γι’ αυτό επιμένουν ότι η οικονομία από βαρίδιο για την Κυβέρνηση, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα που ψηφίζονταν το πολυνομοσχέδιο - σκούπα στη Βουλή, αποτελεί πλέον το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου θα αλλάξει με την έλευση την Παρασκευή της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ και την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη Πέμπτη να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έκδοσης πιθανότατα ενός δεκαετούς ομολόγου, όχι πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα μετά το Πάσχα μπορεί να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.

Αναπροσανατολισμός λόγω Μπαλτάκου

Το Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη συγκεκριμένες κινήσεις υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων με την υπόθεση Μπαλτάκου.  Η τελευταία συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καθοριστική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε σίγουρος ότι μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, ωστόσο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ελέγξει τους «ακροδεξιούς θύλακες» στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να εξετάζει σειρά κινήσεων, άμεσων, αλλά και σε βάθος χρόνου, που σχετίζονται με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές και φυσικά σειρά νομοσχεδίων όπως ο νομός για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης και το άρθρο 19 που αφορά φαινόμενα βίας κατά μεταναστών, τα οποία «πάγωσαν», όπως σημειώνουν πολλοί, με παρέμβαση και του κ. Μπαλτάκου.

Έμπειρο στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι «θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η στροφή προς το Κέντρο και η εγκατάλειψη μιας ρητορικής που χάιδευε τα αυτιά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής για ευνόητους λόγους».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ακόμη και για τους «παραπλανηθέντες» ψηφοφόρους της Χ.Α. τα καλά νέα στην οικονομία είναι ικανά «να τους επαναπατρίσουν» στη Ν.Δ..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ