Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και το συντηρητικό εθνικιστικό του κόμμα «Ένωση Νεαρών Δημοκρατών» εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι ο νικητής στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και το συντηρητικό εθνικιστικό του κόμμα «Ένωση Νεαρών Δημοκρατών» εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι ο νικητής στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσει εκ νέου να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνησή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας, και να είναι για μια ακόμη τετραετία ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επαίρεται για τις επιτυχίες της, κάθε άλλο παρά ευημερούν.
Με ένα ποσοστό 53% (257 στο σύνολο των 386 εδρών που είχε έως τώρα η ουγγρική Βουλή) ο Βίκτορ Ορμπάν είχε αποσπάσει το 2010 την πλειοψηφία δύο τρίτων που του έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές έως αυταρχικές αλλαγές.
Αλλαγές αμφιλεγόμενες, για τις οποίες κατηγορήθηκε όχι μόνον από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, για το λόγο αυτό έφθασε αρκετές φορές στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.
Με αυτή του την πλειοψηφία ο απερχόμενος και πιθανότατα μελλοντικός πρωθυπουργός, άλλαξε για παράδειγμα τον εκλογικό νόμο υπέρ του κόμματος του μειώνοντας τον αριθμό των εδρών της Βουλής από 386 σε 199, ενισχύοντας και το πλειοψηφικό στοιχείο σε ένα μικτό σύστημα (λίστας και απευθείας εκλογής), ενώ οι νέες εκλογικές περιφέρειες φέρεται να προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του δικού του κόμματος.
Στη βάση του νέου εκλογικού συστήματος, για πλειοψηφία δύο τρίτων αρκεί ήδη ένα προβάδισμα μόνον 15 μονάδων του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, δηλαδή ένα ποσοστό 45% έναντι 30%, τη στιγμή που στο εκλογικό αποτέλεσμα, πριν τέσσερα χρόνια η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, 52,7% έναντι 19,3% των Σοσιαλιστών, έδωσε την άνεση των δύο τρίτων στην Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός ήδη και στο διάστημα 1998-2002.
Επίσης διεθνείς οργανισμοί αλλά και οι Βρυξέλλες έχουν αντιδράσει σε αλλαγές που έχει κάνει όσον αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος, στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και στον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας και λόγω ανυπαρξίας μιας αξιόλογης αντιπολίτευσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός με μια σειρά λαϊκιστικών μέτρων του, όπως μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου, ή με την αποφυγή επώδυνων μεταρρυθμίσεων, κατόρθωσε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του και το εντυπωσιακό προβάδισμα του κόμματός του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό μεταξύ 47% και 51%.
Πηγή: ΑΜΠΕ