Την αντίδρασή του για την κατάργηση από 1η Απριλίου της μετενέργειας επτά κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας εκφράζει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
Την αντίδρασή του για την κατάργηση από 1η Απριλίου της μετενέργειας επτά κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας εκφράζει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης έπειτα και από αυτή την εξέλιξη εκτιμά ότι το ποσοστό των εργαζομένων της χώρας μας, που οι αποδοχές τους θα καθορίζονται με ατομική συμφωνία, δηλαδή, όπως λέει, με πλήρη παράδοσή τους στην κερδοσκοπική βουλιμία των εργοδοτών, θα εκτιναχθεί στο 80% και οι μειώσεις των μισθών τους θα φτάσουν το 50%.
Ο ίδιος σημειώνει ότι καθίσταται, έτσι, σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κινδυνεύει να αμείβεται με τον ήδη δραστικά μειωμένο κατώτατο μισθό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο οποίος, επισημαίνει, μεταλλάσσεται πλέον σε γενικώς καθολικό μισθό για το σύνολο των εργαζομένων.
Μάλιστα, συνεχίζει, από 1-1-2017 δεν θα καθορίζεται πλέον με συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων αλλά με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.
Ο κ. Στρατούλης κάνει λόγο για μνημονιακό στόχο και δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να φτάσει ο κατώτερος μισθός στα επίπεδα χωρών όπως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λεττονίας κλπ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνεχίζει, η αποκατάσταση των κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία αποτελεί μέσο οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και αναζωογόνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Επαναλαμβάνει δε ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, για την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών κανόνων κατεδάφισης της εργατικής νομοθεσίας και για την ανασύσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας έχει ως στόχο την επαναφορά στη χώρα μας του εργατικού δικαίου που την τελευταία μνημονιακή τετραετία είχε μετατραπεί σε εργοδοτικό δίκαιο.