Μία εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες της να εντοπίσουν – και κατ’επέκταση να μποϊκοτάρουν – ρωσικής προέλευσης προϊόντα φαίνεται να γίνεται δημοφιλής στην Ουκρανία - ενώ αναμένεται σύντομα το ξεκίνημα της λειτουργίας του κοινωνικού δικτύου WeUA.info.
Μία εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες της να εντοπίσουν – και κατ’επέκταση να μποϊκοτάρουν – ρωσικής προέλευσης προϊόντα φαίνεται να γίνεται δημοφιλής στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Η εφαρμογή, η οποία ονομάζεται «Μποϊκοτάρετε τις δυνάμεις κατοχής», μπορεί να βρεθεί στο Google Play. Οι δημιουργοί της ισχυρίζονται ότι «ανακαλύπτει» από πού προέρχεται ένα προϊόν, σκανάροντας το barcode με την κάμερα του κινητού. Επίσης, αναφέρουν ότι μπορεί να «αναγνωρίσει» ρωσικές εταιρείες οι οποίες προσποιούνται τις ουκρανικές ή τις δυτικές.
Στη σχετική ιστοσελίδα του Google Play αναφέρονται 10.000-50.000 εγκαταστάσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κριτικών είναι θετικές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, στην ιστοσελίδα gazeta.ru, όπου υπάρχει επίσης σχετικό δημοσίευμα, γίνεται λόγος για προειδοποιήσεις ειδικών περί κινδύνου για αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Σε διαφορετικό «μέτωπο» - αυτό των social media - η Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mashable, οδεύει στο να αποκτήσει σύντομα το δικό της κοινωνικό δίκτυο- ωστόσο, η «πρεμιέρα», στο WeUA.info, καθυστερεί λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων Distributed Denial of Service (DDoS).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δίκτυο ήταν να αρχίσει τη λειτουργία του το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο αυτό δεν συνέβη λόγω συνεχιζόμενων προσπαθειών να παραμείνει offline.
«Δεν ανοίξαμε ακόμα την ιστοσελίδα στο κοινό, αν και βλέπουμε ήδη πολύ ισχυρές επιθέσεις DDoS» δήλωσε στο Mashable ο ιδρυτής του, Μπογκντάν Ολίγιαρτσουκ. «Βλέπουμε επιθέσεις κάθε μέρα».
Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχονται, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει πληροφορίες ότι προέρχονται από τη Ρωσία και άλλα τμήματα της Ουκρανίας.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η ομάδα του εργάζεται πάνω στο δίκτυο εδώ και έναν χρόνο.
«Δεν είναι μόνο για τους Ουκρανούς. Ελπίζουμε να εξελιχθούμε σε ένα δημοκρατικό κοινωνικό δίκτυο. Έχουμε φιλόδοξους και προκλητικούς στόχους» πρόσθεσε – ένας εκ των οποίων είναι η εφαρμογή ενός συστήματος κρυπτογράφησης, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η υποκλοπή των μηνυμάτων των χρηστών.
Η κρίση της Κριμαίας φαίνεται να έδωσε νέα ώθηση στην ομάδα. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Mashable, ο Ολίγιαρτσουκ έχει βοηθήσει σε μία καμπάνια μποϊκοτάζ ρωσικών ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύωσης, στο πλαίσιο της οποίας ζητείται από τους χρήστες να σβήσουν τις σελίδες τους, αφήνοντας το μήνυμα «είμαστε Ουκρανοί. Είμαστε WeUA.info».