Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 11:41

Μαλαισία: Δέσμευση για λύση του μυστηρίου με το Boeing

Για τη συνέχιση των ερευνών για το Boeing μέχρι να δοθούν απαντήσεις δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίπ Ραζάκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό ομόλογό του Τόνι Αμποτ.

Για τη συνέχιση των ερευνών για το Boeing μέχρι να δοθούν απαντήσεις δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίπ Ραζάκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό ομόλογό του Τόνι Αμποτ.

«Θέλουμε να βρούμε τις απαντήσεις. Θέλουμε να παρηγορηθούν οι οικογένειες και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου βρεθούν πράγματι οι απαντήσεις», είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας   που επισκέπτεται το κέντρο επιχειρήσεων των ερευνών στο Περθ, στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, απ' όπου αναχωρούν εννέα πλοία και οκτώ αεροπλάνα που μετέχουν στις έρευνες.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παρά τα εκατοντάδες επιπλέοντα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί από εικόνες δορυφόρου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα πλοία των οκτώ χωρών που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις δεν περισυνέλεξαν τίποτα που να ανήκει πράγματι στα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Το αεροπλάνο, με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου. H Μαλαισία ανακοίνωσε επίσημα στις 25 Μαρτίου ότι η πτήση «κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

Οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε έκταση 223.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 1.850 χλμ δυτικά του Περθ, συντονίζονται από την Αυστραλία που έχει μακρά εμπειρία στον έλεγχο πολύ μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων. Ωστόσο «είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Η πιο δύσκολη στα χρονικά», όπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ. «Κάθε μέρα, από μικρά στοιχεία των πληροφοριών φτιάχνουμε το παζλ. Και κάθε μέρα μαθαίνουμε λίγο περισσότερα για το τι μπορεί να συνέβη κατά τη μοιραία πτήση», πρόσθεσε.

Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την «αξιοσημείωτη» διεθνή συνεργασία στις επιχειρήσεις αυτές, στις οποίες μετέχουν η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Νέα Ζηλανδία.

Σε λίγες ώρες αναμένεται να φτάσει στην περιοχή των ερευνών το πλοίο του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού Ocean Shield, εξοπλισμένο με ανιχνευτή 35 κιλών που εφαρμόζεται στην άκρη ενός καλωδίου για να συλλαμβάνει τις ηχητικές εκπομπές μαύρων κουτιών.

Οι έρευνες είναι δύσκολες, καθώς η περιοχή είναι τεράστια και το αμερικανικό σόναρ πρέπει να σύρεται με ταχύτητα 5 χλμ την ώρα για να ανιχνεύσει σήματα, ενώ τα μαύρα κουτιά θα πάψουν να εκπέμπουν σε λίγες ημέρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο