Ένα ρομπότ- χειρούργο για αστροναύτες, που εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς από μια μικρή τομή στον αφαλό, αναπτύσσουν αμερικανοί ερευνητές.
Ένα ρομπότ- χειρούργο για αστροναύτες, που εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς από μια μικρή τομή στον αφαλό, αναπτύσσουν αμερικανοί ερευνητές.
Με το που βρεθεί μέσα στην κοιλιακή χώρα – η οποία θα έχει διασταλεί μέσω αερίου για να υπάρχει χώρος για εργασία – το ρομπότ θα μπορεί να αναλάβει «αποστολές» όπως επεμβάσεις σε έντερα κ.ο.κ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, οι πρώτες δοκιμές του ρομποτικού «χειρούργου» – ο οποίος αναπτύσσεται από την Virtual Incision, με τη συμμετοχή ερευνητών του University of Nebraska-Lincoln- σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας θα γίνουν μέσα στους προσεχείς μήνες. Στις δοκιμές αυτές το ρομπότ θα πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων για να επιδείξει την ευκινησία του, καθώς και τις δυνατότητές του στον χειρισμό άλλων αντικειμένων.
Απώτερος στόχος είναι η χρήση τέτοιων ρομπότ σε διαστημικές αποστολές μεγάλων αποστάσεων στο μέλλον, στις οποίες θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού που θα προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση στο Διάστημα.
Προς το παρόν, οι αστροναύτες κινούνται σε τροχιά, και σε περίπτωση εμφάνισης σημαντικών ιατρικών προβλημάτων, είναι δυνατή η άμεση επιστροφή τους στη Γη. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αποστολών σε αστεροειδείς ή στον Άρη αυτή η επιλογή δεν θα υπάρχει- και η έλλειψη βαρύτητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια χειρουργική επέμβαση, λόγω της ευκολίας στη διαρροή σωματικών υγρών όπως το αίμα.
Ο διαστημικός «χειρούργος» έχει δύο βραχίονες με ειδικά εργαλεία για το πιάσιμο, τον καυτηριασμό και τη ραφή ιστού, ενώ διαθέτει στην κεφαλή του μία βιντεοκάμερα που μεταδίδει εικόνα σε σταθμό ελέγχου, όπου βρίσκεται άνθρωπος χειριστής. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που συνεπάγεται μια διαστημική αποστολή, θεωρείται ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση του αστροναύτες.
Η συσκευή αναπτύσσεται για γενική χειρουργική, ενώ έχουν γίνει δοκιμές σε γουρούνια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό paper, «εξαιτίας του μικρού μεγέθους της, αυτή η ρομποτική πλατφόρμα παρουσιάζει πλεονεκτήματα για μεγάλης διάρκειας διαστημικές πτήσεις και εξερευνήσεις. Αν και η δουλειά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο περιορισμένος επεμβατικός χαρακτήρας αυτής της προσέγγισης θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση της σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως στη Σελήνη ή σε μία αποικία στον Άρη».