Πολιτική
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 17:21

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με τα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εν όψει ΔΕΘ

Με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το εργατικό εισόδημα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τόνισε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν πρέπει να υπολείπονται του 6%, ενώ για το φορολογικό, επισήμανε ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να είναι στα 13.000 ευρώ, με παράλληλη αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ώστε –όπως είπε- να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη.

Όπως τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, «ο αναπτυξιακός νόμος που προωθείται στη Βουλή, δεν μπορεί παρά να συνδέει τα κίνητρα που δίνονται στις επιχειρήσεις με τις θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπίζεται η ανεργία. Και φυσικά να υπάρχουν ρήτρες, να μην μεταφέρονται επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί σε όμορες ή σε τρίτες χώρες».

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν επίσης τα θέματα της ακρίβειας, της παιδείας, της εκπαίδευσης. «Όπως γνωρίζετε –σημείωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος- εμείς ιδρύουμε ένα Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, για να παρέμβουμε πιο οργανωμένα σε αυτά, ιδιαίτερα στα θέματα της δια βίου εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και με την Ακαδημία Εργασίας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβασιούχων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε πως «η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν μας ικανοποιεί».

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Πολυζωγόπουλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες που έχει η χώρα μας για να αξιοποιηθούν τόσο οι ολυμπιακές υποδομές, όσο και τα έργα που έγιναν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, «αλλά και οι υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από μία ενισχυμένη εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά τονισε.

«Βρηκαμε κατανόηση και υποστήριξη από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και από τον κ. Παπανδρέου. Μας είπαν ότι θα έχουμε διαρκή συνεργασία επί αυτών των θεμάτων και θα υποστηρίξουν τις θέσεις μας για την κοινωνική προστασία, την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνδικαλιστικό κίνημα και η ΑΔΕΔΥ θα παρέμβει θεσμικά ώστε «να μη γίνει ο χώρος της Δημόσιας Διοίκησης πεδίο αναμέτρησης κομματικών μηχανισμών».

Όπως είπε ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν τόσο για τα γενικά θέματα της οικονομίας, της απασχόλησης, της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας, όσο και για τα ειδικότερα θέματα των εξελίξεων στη Δημόσια Διοίκηση, του νέου μισθολογίου που διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ και της αντιμετώπισης άλλων αιτημάτων.

Ο κ. Παπασπύρου επανέλαβε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη Δημόσια Διοίκηση και σημείωσε ότι όπου υπάρχουν αυθαίρετες παρεμβάσεις με κομματικά κριτήρια, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων έχουν ήδη τοποθετηθεί.

«Τονίσαμε ότι θεωρούμε καθοριστικής σημασίας τις αποφασιστικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη των αιτημάτων μας. Διατηρήσαμε ανοιχτό το διάλογο και διατυπώθηκε απ’ την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μία συμφωνία επί της αρχής και των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος και μία παραπομπή για συνέχεια των συζητήσεων και μετά τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο κ. Παπασπύρου.