Περιβάλλον
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 22:04

Στην έρημο του Ισραήλ η πρώτη αυτοκαθαριζόμενη συστοιχία φωτοβολταϊκών

Πώς προστατεύει κανείς τα ηλιακά πάνελ από τη σκόνη και την άμμο όταν το πάρκο βρίσκεται... στην έρημο; Πώς διασφαλίζει ότι αποδίδουν τα μέγιστα ακόμη κι όταν οι αμμοθύελλες παραμονεύουν;

Πώς προστατεύει κανείς τα ηλιακά πάνελ από τη σκόνη και την άμμο όταν το πάρκο βρίσκεται... στην έρημο; Πώς διασφαλίζει ότι αποδίδουν τα μέγιστα ακόμη κι όταν οι αμμοθύελλες παραμονεύουν;

Οι Ισραηλινοί έχουν την απάντηση: αυτοκαθαριζόμενες συστοιχίες φωτοβολταϊκών, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην έρημο Νεγκέβ.

Το - ισχύος 4,95MW - πάρκο Ketura Sun στο κιμπούτς Κετούρα εκτείνεται σε 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φέρει τη «σφραγίδα» της Siemens και της ισραηλινής Arava.

Κατασκευάστηκε το 2011 και, με 18.500 πάνελ της κινεζικής Suntech, είναι το πρώτο εμπορικό ηλιακό πάρκο του Ισραήλ και καλύπτει τμήμα των ενεργειακών αναγκών των κιμπουτσίμ (ή συλλογικών κοινοτήτων) της περιοχής.

Στην έρημο όμως, η σκόνη που επικάθεται στα πάνελ και το γεγονός ότι βρέχει σπάνια, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς μειώνουν την απόδοση έως και κατά 35%.

Πολλοί καταφεύγουν σε ακριβές, παρακινδυνευμένες και ελάχιστα αποδοτικές λύσεις, όπως ο καθαρισμός με νερό. Μέχρι σήμερα, το Ketura Sun καθαριζόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο περίπου 9 φορές το χρόνο, ενώ η χειροκίνητη διαδικασία διαρκούσε περίπου 5 ημέρες.

Οι διαχειριστές του πάρκου στράφηκαν στην εταιρεία Ecoppia, η οποία ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοποριακά ρομπότ που καθαρίζουν πάνελ χωρίς να καταναλώνουν νερό ή ενέργεια.

«Πραγματοποιήσαμε μια προσεκτική αναζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο για μια λύση καθαρισμού που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στα ηλιακά μας πάρκα», είπε ο Τζον Κοέν, διευθύνων σύμβουλος της Arava Power. «Μόνο η λύση της Ecoppia αύξησε σημαντικά την παραγωγή, προσφέροντας παράλληλα ένα εξαιρετικά ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο.»

Στο πλαίσιο των δοκιμών, το ρομποτικό συνεργείο καθαρισμού απομάκρυνε σε καθημερινή βάση το 99% της σκόνης από τα ηλιακά πάνελ. Μέσα σε λίγους μήνες, σχεδόν 100 τέτοια ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούν ένα σύστημα καθαρισμού με μικροΐνες και ροή αέρα, είχαν τοποθετηθεί σε ολόκληρο το πάρκο καθαρίζοντας τα πάνελ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να είναι απαλλαγμένα από σκόνη και έτοιμα για την επόμενη ημέρα.