Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Τρίτη τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Τρίτη τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι ο ρόλος της είναι «ζωτικής σημασίας» για την ένωση.
«Δεν υπάρχει Ευρώπη, δεν υπάρχει μεγάλη Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο κ. Ρέντσι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.
«Για εμάς είναι θεμελιώδες ότι σε αυτή τη σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η παρουσία της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να τίθεται καν υπό συζήτηση. Είναι απόλυτα θεμελιώδες και κρίσιμο για εμάς και θα εργαστούμε μαζί, είμαι βέβαιος για αυτό», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ο κ. Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2017 θα διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι Βρετανοί να αποφασίσουν εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου ηγείται κερδίσει στις εκλογές του 2015.
Από την πλευρά του το βρετανικό αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή πάνω στο θέμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, το UKIP κατέχει ένα μικρό, αλλά αυξανόμενο ποσοστό της λαϊκής ψήφου.
Ο 39χρονος κ. Ρέντσι, ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, συγκρίνεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο κ. Ρέντσι έχει εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με στόχο η Ιταλία να ξεπεράσει την ύφεση, η οποία είναι η πιο μακρά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και να επικεντρωθεί περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, παρά στα μέτρα λιτότητας.
Από την πλευρά του ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «στέρεη συμμαχία» με τον κ. Ρέντσι στο πλαίσιο των προσπαθειών του η Ε.Ε. να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική, ενώ καλωσόρισε τα σχέδια του πρωθυπουργού της Ιταλίας να προωθήσει ευρείες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.