Κόσμος
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 16:28

Προειδοποίηση Ρωσίας προς Ουκρανία για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύθηκε για κοινωνικές παροχές προς τους Τατάρους της Κριμαίας.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες προσπάθειες του Κιέβου να προσεγγίσει την συμμαχία είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.

«Παλιές προσπάθειες οδήγησαν σε πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία και σε διχασμό στην ουκρανική κοινωνία», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ημέρα κατά την οποία διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ευαισθησία της Ρωσίας όσον αφορά τις επαφές ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την πρώην σοβιετική δημοκρατία επιδεινώθηκαν μετά την καθαίρεση του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 22 Φεβρουαρίου.

Δεσμεύσεις Πούτιν για τους Τατάρους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εξάλλου, δεσμεύτηκε για ενέργειες υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας, της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία είχε σταθεί εχθρική σε μια προσάρτηση στη Ρωσία, όπως είναι η αποκατάστασή τους ως ένας λαός που υπέστη διωγμό υπό τον Στάλιν.

«Θα δώσω εντολή για να γίνει επεξεργασία όλων αυτών των ζητημάτων», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε συνάντησή του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με τον πρόεδρο του Ταταρστάν, δημοκρατίας της κεντρικής Ρωσίας, ο οποίος του μετέφερε το αίτημα έπειτα από ταξίδι του στην Κριμαία.

Ο κ. Πούτιν δεσμεύτηκε για «κοινωνικές υποδομές, σχολεία και παιδικές χαρές» για την κοινότητα των Τατάρων στην Κριμαία, η οποία απαριθμεί περί τα 300.000 μέλη.

Ο πρόεδρος του Ταταρστάν Ρουστάμ Μινιχάνοφ του είχε ζητήσει λίγο πριν να συγκατατεθεί στα αιτήματα της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

«Θα ήταν καλό αν ο νόμος του 1991 περί αποκατάστασης των λαών που υπέστησαν διωγμό μπορούσε να εφαρμοστεί στους Τατάρους της Κριμαίας. Θα ήταν μια σοβαρή ηθική υποστήριξη για τους Τατάρους της Κριμαίας», είχε προτείνει ο κ. Μινιχάνοφ.