Η ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκλήθη στο υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, αναφέρει ο σύζυγός της στη σελίδα του στο Facebook.
Η ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκλήθη στο υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, αναφέρει ο σύζυγός της στη σελίδα του στο Facebook, λίγες ημέρες αφού ανέβηκε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο η δικηγόρος εκφράζει την υποστήριξή της στους «φυλακισμένους συνείδησης», όπως τους αποκαλεί.
Ο Ρεζά Χαντάν, σύζυγος της κ. Σοτουντέχ, δήλωσε ότι η γυναίκα του αγνόησε την κλήτευση που της έγινε τηλεφωνικά την Κυριακή γιατί τη θεώρησε «παράνομη».
Η κ. Σοτουντέχ αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί μεταβεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια κίνηση που είχε θεωρηθεί ότι εισάγει το Ιράν σε μια νέα εποχή μετά την εκλογή του.
Τον Μάρτιο, ωστόσο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ρουχανί έχει κάνει μικρά βήματα για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού, περίπου 900 πολιτικοί κρατούμενοι εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στο Ιράν.
Ο κ. Χαντάν στο μήνυμά του στο Facebook ανέφερε ότι το υπουργείο Πληροφοριών κάλεσε την σύζυγό του, όμως εκείνη θεώρησε το τηλεφώνημα «παράνομο» και αγνόησε την κλήτευση, τους λόγους της οποίας δεν ανέφερε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τηλεφώνημα έγινε δύο ημέρες αφού ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η κ. Σοτουντέχ να εκφράζει την υποστήριξή της στους πολιτικούς Μεχντί Καρουμπί και Μιρχοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011.
Απευθυνόμενη σε μια ομάδα ανθρώπων η κ. Σοτουντέχ δήλωσε: «Μοιάζουμε ελεύθεροι, όμως οι καρδιές μας είναι πάντα παγιδευμένες μεταξύ δύο ομάδων: αυτών που είναι φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, κυρία Ραχναβάρντ (σ.σ. η σύζυγος του Μουσαβί), κύριε Μουσαβί και κύριε Καρουμπί, που είναι κρατούμενοι συνείδησης και των κρατούμενων συνείδησης που είναι στις φυλακές άλλων ιρανικών πόλεων».
Ο κ. Μουσαβί και ο κ. Καρουμπί ήταν υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες οι υποστηρικτές του είχαν καταγγείλει πως είχε σημειωθεί νοθεία. Η επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προκάλεσε μήνες ταραχών από τους οπαδούς των δύο αυτών μεταρρυθμιστών πολιτικών.
Οι δύο άνδρες βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011, όταν κάλεσαν τους υποστηρικτές σε κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης στις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.