Πολιτική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 07:54

Στα άκρα η κόντρα Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου

Η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον έτσι κι αλλιώς «προβληματικό» πόλο της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.

Η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον έτσι κι αλλιώς «προβληματικό» πόλο της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.

Η εκρηκτική συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή με την επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον πρώην Πρωθυπουργό, οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις και οι βολές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στη σημερινή ηγεσία προς το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου απλά επιβεβαιώνουν το κάκιστο κλίμα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι ο «κ. Παπανδρέου έχει πολλές εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», κατά πολλούς μοιάζει σαν ανοιχτή προεοδοποίηση προς τον κ. Παπανδρέου. Το αν ο τελευταίος σηκώσει το γάντι, «είναι κάτι που μένει να το δούμε», δηλώνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του μια δημόσια αντιπαράθεση ειδικά προ των επερχόμενων εκλογών.     

Η πλευρά της ηγεσίας καταλογίζει στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή όπου συζητήθηκε το θέμα του πολυνομοσχεδίου, ενώ ούτε κάποιος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο. Η μοναδική ένδειξη που είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν το τηλεφώνημα του Γιάννη Στουρνάρα στον κ. Παπανδρέου όπου ο τελευταίος δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι θα περιμένει να δει πρώτα το νομοσχέδιο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ούτε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, παρά το γεγονός ότι ήταν στη συνεδρίαση της Παρασκευής αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών. Την ώρα μάλιστα που και οι δύο γνώριζαν ότι η κυβέρνηση είχε δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει. Παράλληλα, σημειώνει ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ψάχνει εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να δικαιλογήσει είτε την αποτυχία του εγχειρήματος της Ελιάς είτε μια ενδεχόμενη αποτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

Αυτούς τους σχεδιασμούς σπεύδει να προλάβει ή ακόμη και να «εκμεταλλευτεί» ο Γιώργος Παπανδρέου, αφενός διότι θεωρεί τον εαυτό του φορέα ενός επιθέτου που έχει ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία, αφετέρου διότι αντιλαμβάνεται ότι οι κινήσεις Βενιζέλου αφήνουν ένα τεράστιο πολιτικό κενό το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να καλύψει. Γι' αυτό και σπεύδει με κάθε ευκαιρία να μη συνδεθεί το όνομά του με τη δημοσκοπική κατάρρευση του σημερινού ΠΑΣΟΚ.                   

Το σίγουρο, καταλήγει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αυτή η κόντρα με την τροπή που έχει λάβει «δεν μπορεί και μάλλον δεν θα λήξει ανάιμακτα».    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ