Πολιτική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 00:35

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Β. Μεϊμαράκη

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία.

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 241 Βουλευτές και υπήρξαν 165 «κατά» και 76 «υπέρ».

Συζήτηση με ένταση

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με εντάσεις και μάλιστα κάποια στιγμή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,  αποχώρησε αποχώρησε από την Ολομέλειας όταν επί πολύ ώρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στην παρατήρηση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πολλές φορές ενεργεί από τη θέση του Προεδρεύοντως ως κομματικό στέλεχος.

Ο Προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης αρνήθηκε να του δώσει το λόγο επικαλούμενος ότι δεν τον ζήτησε όχι από το έδρανό του. Έτσι έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Όμως ο Γ. Δραγασάκης επέμεινε να μιλήσει επί προσωπικού. Μετά από αρκετά λεπτά διαλόγου, και ενώ ο Γ. Τραγάκης πίεζε τον Ε. Βενιζέλο να ξεκινήσει να μιλά, στον διάλογο συμμετείχε και ο Αλ. Τσίπρας.

Τελικά οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι και επέστρεψαν όταν τελείωσε την παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μια τρύπα στο νερό»

Ο κ. Βενιζέλος στην παρέμβασή του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια τρύπα στο νερό και έπεσε μέσα. Ακόμη ισχυρίσθηκε ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν «να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα και να μην έχει κυβέρνηση η χώρα την ώρα που θα συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup» και σχολίασε: «να μας συγχωρεί που δεν τον διευκολύναμε».

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Διχαστική η ομιλία του Β. Μεϊμαράκη»

Παράλληλα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά του κ.  Μεϊμαράκη χαρακτηρίζοντας διχαστική την ομιλία του.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της ανέφερε  ότι το πρώτο θύμα των μνημονίων είναι η ίδια η δημοκρατία προσθέτοντας ότι αυτές τις μέρες αποδείχθηκε ότι η πολιτική που διαλύει την κοινωνία, για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει τη μετατροπή της Βουλής σε εργαλειοθήκη των δανειστώ.

«Η ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την απαξίωση της Βουλής είναι προφανής» αναφέρεται στην ανακοίνωση που καταλήγει λέγοντας:  «Η  διχαστικών τόνων ομιλία του κ. Μεϊμαράκη σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει πλήρως την ορθότητα των αποφάσεών μας, τόσο στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο όσο και κατά τη σημερινή διαδικασία».

Β. Μεϊμαράκης: Άδικη η επίθεση

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε, νωρίτερα άδικη και παιχνίδι με το θεσμό του Προέδρου της Βουλής,  την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο  Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επίτηδες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που απουσίαζε από τη Βουλή, προκειμένου να μην προεδρεύει, και να δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση.

Ο Β. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται το Σύνταγμα και «με βάναυσο τρόπο παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής». «Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής», εκτίμησε και ισχυρίσθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που κατέθεσε στην Ολομέλεια.

Επίσης ο  Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής, ενώ είπε ότι για να μην γίνονται αυτά τα παιχνίδια θα προτείνει να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής ώστε οι προτάσεις μομφής που κατατίθενται σε κατεπείγον νομοσχέδιο, να συζητούνται μετά την ψήφιση του κατεπείγοντος νομοσσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο Β. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ' υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

«Δεν είναι προσωπικό»

Είναι πολιτική επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για την διαδικασία που επελέγη και την παραβίαση του κανονισμού και του Συντάγματος», τόνισε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη, αλλά αναγκαστική πολιτική επιλογή τη στιγμή που ο πρόεδρος πήρε πάνω του την θέση του αντιπροέδρου που είχε έρθει εσπευσμένα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «θα μπορούσε να θέσει το θέμα στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλή ή έστω στη διάσκεψη των προέδρων».

Την Κυριακή «έγινε πρωτοφανές στα χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ακόμα πιο προφανή πολιτική σκοπιμότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε: «σήμερα είναι σαφές ποια ήταν η σκοπιμότητα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Ακόμα μεγαλύτερος θα ήταν η κρίση των βουλευτών για τον υπουργό Οικονομικών» είπε.