Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 08:04

Κοσμικό βαρόμετρο μικροσκοπικών διαστάσεων

Ένα νέο τρόπο για να παρατηρήσουν βίαια συμβάντα στην ιστορία του Σύμπαντος ανέπτυξαν επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου.

Ένα νέο τρόπο για να παρατηρήσουν βίαια συμβάντα στην ιστορία του Σύμπαντος ανέπτυξαν επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό the Astrophysical Journal, διαφοροποιήσεις στα μόρια ενός οργανικού μορίου μπορούν να αποτελέσουν μία ακόμη πηγή πληροφοριών για ενδιαφέροντα φαινόμενα του παρελθόντος.

Εκρήξεις αστέρων αλλά και συγκρούσεις μικρότερων σωμάτων δημιουργούν περιοχές στο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Η συνεισφορά των ερευνητών έγκειται στην ανακάλυψη πως το μόριο της διμεθυλοναφθαλίνης είναι ευαίσθητο στις εκάστοτε εναλλαγές της πίεσης και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντός του, οι οποίες αποτυπώνονται στη μοριακή δομή του.

Το συγκεκριμένο μόριο βρίσκεται εντός μετεωριτών και η προέλευσή του είναι άστρα που φτάνοντας στο τέλος της ζωής τους εξερράγησαν διασκορπίζοντάς τα στο διαστρικό χώρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά της διμεθυλοναφθαλίνης σε εργαστηριακό περιβάλλον υπό διάφορες πιέσεις και θερμοκρασίες, δημιουργώντας ένα χάρτη της συμπεριφοράς του συγκεκριμένου μορίου, κάτι που τους επέτρεψε να κάνουν τη σύγκριση με αντίστοιχες συνθήκες που μπορούν να υπάρξουν στο διάστημα.

«Η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε περιβάλλοντα με υψηλές πιέσεις στο διάστημα έχει μεγάλες συνέπειες στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και για το Σύμπαν», δήλωσε η Δρ. Ρεν Μοντγκόμερι, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

«Τα μόρια διμεθυλοναφθαλίνης συμπεριφέρονται ως μικροσκοπικά βαρόμετρα και θερμόμετρα, καταγράφοντας εναλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας στο ταξίδι τους ανά το Σύμπαν. Η κατανόηση της πορείας τους μας υποδεικνύει την ιστορία τους και κατά συνέπεια την ιστορία του Γαλαξία», κατέληξε.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι η έρευνα για τυχόν παρόμοιες αποτυπώσεις σε άλλα οργανικά μόρια, ώστε να δημιουργήσουν ένα κατάλογο συμπεριφορών που να μπορεί να φανεί χρήσιμος στην εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων δειγμάτων από μετεωρίτες.

Πιστεύουν επίσης πως η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη στην πλανητική εξερεύνηση, με τα ρομποτικά οχήματα στον Άρη να αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκρυπτογράφηση του παρελθόντος του.