Πολιτική
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 09:35

Τα μηνύματα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή

Με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και την οριακή υπερψήφιση των δύο κρίσιμων άρθρων (τράπεζες-μεταρρυθμίσεις) της συμφωνίας με την τρόικα, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και την οριακή υπερψήφιση των δύο κρίσιμων άρθρων (τράπεζες-μεταρρυθμίσεις) της συμφωνίας με την τρόικα, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή επισκιάστηκε από δύο συμβάντα: Αφενός από τη διπλή κίνηση αιφνιδιασμού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, αφετέρου από το έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Για μεν το πρώτο είναι ζήτημα ερμηνείας των διατάξεων του Συντάγματος, ωστόσο καταδεικνύει και το λανθασμένο της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβρη να «κάψει» το χαρτί της πρότασης μομφής. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεσοδιάστημα μέχρι την κάλπη του Μαΐου θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους απέναντι στην συγκυβέρνηση.

Για δε το δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα και ειδικά μετά τις εκλογές, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ή στην Ελιά θα είναι καταιγιστικές. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επανέρθει στον πολιτικό στίβο και στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Όσο για την επίμαχη ρύθμιση για το γάλα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης χρειάστηκε να αναμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή το τελικό «οk» από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενσωματώσουν στο τελικό κείμενο την παράταση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος σε επτά ημέρες όπως ζητούσαν οι γαλακτοπαραγωγοί και οι αντιδρούντες βουλευτές.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας ήταν το «ναι» των δύο ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη, προκειμένου ο αριθμός των βουλευτών που υπερψήφισαν τη συμφωνία να μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 βουλευτών και η απουσία από την ψηφοφορία των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Γιώργου Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού με την οποία κατέγραψαν τη διαφωνία τους με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά είναι πλέον κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Στο δια ταύτα η κυβέρνηση, σύμφωνα με στέλεχός της, μπορεί πλέον να «αφοσιωθεί στις επερχόμενες εκλογές». Σήμερα αναμένει τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το προεδρείο της Βουλής, που πλέον είναι άνευ σημασίας και αύριο Τρίτη, στη συνεδρίαση του άτυπου eurogroup στην Αθήνα, την απόφαση των εταίρων και δανειστών της χώρας για την απεμπλοκή των εκκρεμών δόσεων.

Όπως σημειώνει παράγοντας της κυβέρνησης «μπροστά μας πλέον υπάρχουν μόνο οι εκλογές» και μια σειρά από πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις, από πλευράς του Πρωθυπουργού, οι οποίες, κατά τον ίδιο, είναι ικανές να αλλάξουν άρδην το κλίμα στο δρόμο για τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ