Πολιτική
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 18:32

Μ. Κασσής και Θ. Μωραΐτης αντιδρούν στις ρυθμίσεις για το γάλα

Έπειτα από τον κ. Μιχάλη Κασσή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για το γάλα, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλά καρτ».  Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την  παραίτησή του.

Έπειτα από τον κ. Μιχάλη Κασσή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για το γάλα, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλά καρτ». 

Όσον αφορά το γάλα είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να το πάρει πίσω γιατί δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε». Ανέφερε ακόμη πως «δεν είναι προαπαιτούμενο» και οι βουλευτές «πρέπει να δουν τι τελικά έχει συμφωνηθεί γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους υπουργούς. Πολλά από αυτά που διαπραγματευτήκαμε με τους Υπουργούς ήρθαν από την πίσω πόρτα της τρόικας»

Υπενθύμισε ακόμη την αποτυχία του μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές λέγοντας πως «μας λέγανε ότι θα αυξηθεί ο τζίρος. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει έως σήμερα και την ίδια ώρα επιχειρούν από την πίσω πόρτα να επεκτείνουν και για άλλες περιοχές την ρύθμιση… Αυτά ο Χατζηδάκης να τα ξεχάσει, να τα πάρει πίσω».

Προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο ο Μ. Κασσής

Προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για το γάλα αν δεν κατατεθεί η ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης, έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αύριο, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω. Και κάνετε και το μεγάλο λάθος, τα βάζετε όλα μαζί εκβιαστικά σε ένα άρθρο με το πλεόνασμα των 450 εκατ. ευρώ», είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν διλήμματα τέτοιου είδους στο Βουλευτή».

«Ακόμη και το δίλημμα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα την ευθύνη εσείς και μετά εγώ», κατέληξε ο Μ. Κασσής.

Σημειώνεται ότι ο Βουλευτής σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κυβερνητικούς Βουλευτές να μην ψηφίζουν.

«Καλύτερα να είμαι αντάρτης, παρά να είμαι πολιτικός γυρολόγος και πολιτικός «καλαντζής». Αφήστε τα πολιτικά καλέσματα από το χώρο σας», είπε.

Αντιδρά και ο Ν. Σηφουνάκης, αλλά και Δ. Τζαμτζής απο τη Ν.Δ.

 «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής.

Παραιτήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος γνωστόποίησε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Χαρακόπουλου  αφορά σε μια παρέμβαση στο κείμενο που συμφώνησαν τον βράδυ της περασμένη Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο κ. Χατζηδάκης.

Το σημείο του κειμένου που ανέγραφε ότι «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου», άλλαξε σε «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».

Παρέμβαση η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγινε μετά από την προειδοποίηση των δανειστών μας προς την πλευρά Χατζηδάκη για τήρηση των συμφωνηθέντων στο θέμα του γάλακτος, αλλιώς θα ακυρωνόταν στο σύνολό της η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Επίσης το ΚΚΕ αποχώρησε από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ωστόσο θα συμμετέχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 3 άρθρα.

Ο Εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «καρικατούρα» την διαδικασία, ενώ διαφώνησε και για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.