Με μια συμβολική κίνηση προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τιμώντας μια μαχητική Σαουδαράβισσα την ίδια ημέρα που οι γυναίκες καλούνταν να αψηφήσουν την απαγόρευση να οδηγούν.
Με μια συμβολική κίνηση προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τιμώντας μια μαχητική Σαουδαράβισσα την ίδια ημέρα που οι γυναίκες καλούνταν να αψηφήσουν την απαγόρευση να οδηγούν.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, της δεύτερης σε πέντε χρόνια, ο Ομπάμα είχε συνομιλία με τον βασιλιά Αμπντάλα, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στα θέματα που προκαλέσαν τριβές τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ: τη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Πριν αναχωρήσει από τη Σαουδική Αραβία, ο Ομπάμα συνάντησε στο ξενοδοχείο του στο Ριάντ την Μάχα Αλ-Μούνεεφ, μια μαχητική Σαουδαράβισσα στην οποία απονεμήθηκε πρόσφατα ένα βραβείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το οποίο τιμώνται οι «θαρραλέες γυναίκες». Αυτή η γυναίκα γιατρός διευθύνει ένα εθνικό πρόγραμμα για την ασφάλεια της οικογένειας, το οποίο ίδρυσε το 2005 για να καταπολεμήσει τη συζυγική βία και την κακομεταχείριση παιδιών στο βασίλειο. Δεν είχε μπορέσει να μεταβεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον για να παραλάβει το βραβείο της.
Ο Ομπάμα, ο οποίος πόζαρε με την Αλ-Μούνεεφ για τους φωτογράφους, χαιρέτισε τις προσπάθειές της «για να πείσει (τους Σαουδάραβες) ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα είναι μακροπρόθεσμα σημαντικό». «Είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι για σας και ευγνώμονες για τη δουλειά που κάνετε εδώ», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε χθες, Παρασκευή, το βράδυ με το βασιλιά, ο Ομπάμα δεν έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραδέχθηκε ένας υψηλόβαθμός αμερικανός αξιωματούχος.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, είχαν ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πίεση ώστε το Ριάντ να βάλει τέλος «στην καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης (...), στις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των μειονοτήτων και σε όλες τις μορφές βασανιστηρίων».
«Έχουμε πολλές σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ελευθερία της έκφρασης. Και ορισμένοι πρόσφατοι νόμοι θέτουν το ζήτημα της δυνατότητας των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα», διαβεβαίωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Πιεζόμενος να εξηγήσει γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ανέφερε αυτό το θέμα στο σαουδάραβα μονάρχη, ο αξιωματούχος επισήμανε πως η συνάντηση ήταν κυρίως αφιερωμένη στα μεγάλα περιφερειακά ζητήματα.
«Είχαμε διαφορές στις σχέσεις μας (με το Ριάντ) και μεταξύ αυτών των διαφορών υπάρχει το ζήτημα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», διαβεβαίωσε. Όμως οι δύο ηγέτες, «δεδομένου του χρόνου που διέθεσαν στο Ιράν και τη Συρία, δεν μπόρεσαν να θίξουν ορισμένα ζητήματα, και όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η συνάντηση της Αλ-Μούνεεφ με τον Ομπάμα πραγματοποιήθηκε ενώ οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία καλούνταν να αψηφήσουν την απαγόρευση να οδηγούν και να πάρουν και πάλι σήμερα το τιμόνι.
«Έχουμε ορίσει μια ημέρα κάθε μήνα για να συνεχίσουμε την εκστρατεία μας. Αυτό το μήνα συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα», δήλωσε μια από τις οργανώτριες, η Μαντίχα Αλ-Αζρούς.
Η Νάσιμα αλ-Σάντα, μια Σαουδαράβισσα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε «απογοητευμένη που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στην κατάσταση των γυναικών».
Ο Σεβάγκ Κεσισιάν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστεία ειδικός για τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε επίσης «απογοητευμένος που (ο Ομπάμα) παρέλειψε να εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του για την καταστροφική κατάσταση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου» στο βασίλιειο.
«Ο πρόεδρος έδωσε προτεραιότητα στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα σε βάρος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα αναμένεται απόψε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια περιοδεία έξι ημερών, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία και η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλ. Πρακτορείο