Στις 17 Απριλίου εκταμιεύεται η δόση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρηματολογώντας στη Βουλή γιατί το πολυνομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στις 17 Απριλίου εκταμιεύεται η δόση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρηματολογώντας στη Βουλή γιατί το πολυνομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο «περιλαμβάνονται διατάξεις εφαρμογής των ενεργειών που προβλέπονται στο μνημόνιο».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανέπτυξε ο Γ. Στουρνάρας το Eurogroup την 1η Απριλίου θα υιοθετήσει την αξιολόγηση της τριμερούς και να ορίσει το ποσό που θα δοθεί για την Ελλάδα, στις 15 Απριλίου θα ληφθεί απόφαση από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και στις 17 Απριλίου θα εκταμιευθεί η δόση.
Στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε, κοινοβούλια χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν αποφασίσει να εγκρίνουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
«Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του ρυθμού ύφεσης»
Κλείνει η περίοδος της εσωστρέφειας τον ιστορικό της κύκλο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Για το 2014 ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του ρυθμού ύφεσης και ότι αναμένεται η επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις τράπεζες, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με τις «εξαιρετικά επιτυχημένες» αυξήσεις κεφαλαίου σε δύο τράπεζες, δείχνουν πως αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 6 δις. μέσα σε 24 ώρες για τις ελληνικές τράπεζες.
«Με το νομοσχέδιο δίνουμε στο ΤΧΣ την ευελιξία να επιτελέσει το έργο του, κινούμενο με όρους αγοράς», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «η αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΤΧΣ σηματοδοτεί αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε αυτά».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει επιστολή από τον Επίτροπο της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια που επιβεβαιώνει ότι η σταδιακή απεμπλοκή των τραπεζών από το ΤΧΣ γίνεται στη βάση των διεθνών κανόνων.
Θέλουμε να μην επιβαρύνεται πλέον ο Έλληνας φορολγούμενος και να συμμετέχουν ενεργά σε πιστωτικά ιδρύματα και τα 11 δις ευρώ να παραμείνουν στο ΤΧΣ για αρκετό καιρό, ώστε να πληρώσουμε μετά το δημόσιο χρέος με αυτά, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
Αναφερόμενος ο υπουργός στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι συνετελέσθη «οικονομικός άθλος άνευ προηγουμένου», ενώ η συνέπεια με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση «λειτουργεί αποστομωτικά για όσους επέλεξαν το δρόμο της μεμψιμοιρίας και του λαϊκισμού».
Υπενθύμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι το υψηλότερα στην Ε.Ε. και ότι η συνολική προσαρμογή ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ.
«Για πρώτη φορά μετά το 1948, εξαλείψαμε τα δίδυμα ελλείμματα που οδήγησαν σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι τα spreads έχουν επανέλθει λίγο πάνω από τις 500 μονάδες βάσεις, δηλαδή στα επίπεδα του Απριλίου του 2010.
newsroom naftemporiki.gr