Κόσμος
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 10:06

Στην Κούβα κατευθύνεται ο τυφώνας Ιβάν

Στην Κούβα και στις αμερικανικές ακτές κατευθύνεται ο τυφώνας Ιβάν, αφού προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στα νησιά Καϊμάν, την Τζαμάικα και την Γρενάδα καθώς συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτηα 260 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πάντως ότι ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει μόνο το νοτιότερο άκρο της Κούβας, καθώς άλλαξε πορεία και κατευθύνεται πιο δυτικά απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ο τυφώνας ανέβηκε στη βαθμίδα 5 της κλίμακας Σαφίρ - Σίμσον που είναι και η υψηλότερη.

Οι κουβανικές αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση μεγάλων περιοχών και την απομάκρυνση περίπου 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Αβάνας, Ιβάν Ρουμπιέρα, ο Ιβάν, ο πιο ισχυρός τυφώνας των τελευταίων ετών στην Καραϊβική, ενδέχεται να πλήξει την Κούβα με ανέμους που θα φτάνουν τα 365 χιλιόμετρα την ώρα.

Το «μάτι του τυφώνα» αναμένεται να πλήξει την επαρχία Πίναρ ντελ Ρίο, στο δυτικό άκρο της Κούβας, στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).

Τον περασμένο μήνα ο τυφώνας Τσάρλι είχε προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην Κούβα. Ο Κουβανός πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο ζήτησε από τους Κουβανούς «να δείξουν πιο πολλή πειθαρχία παρά ποτέ για να προστατευθούν οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων μας».