Πολιτική
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 15:36

Δύο Επιτροπές διερεύνησης της τραγωδίας

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ πένθος κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ', το σκήνωμα του οποίου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, συστάθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέρα από την Επιτροπή για τη διερεύνηση του ατυχήματος από την Αεροπορία Στρατού, και δεύτερη επιτροπή, στην οποία προϊσταται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, για τη διερεύνηση των καθυστερήσεων, που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ πένθος κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ', το σκήνωμα του οποίου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Η ταφή του θα γίνει στο Κάιρο την Τετάρτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος έψαλε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Πατριάρχη.

Κηδεύτηκαν σήμερα ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, και ο σύμβουλος Τύπου του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Ξενουδάκης.

Τα αίτια και οι συνθήκες της πτώσης και συντριβής του Σινούκ, ερευνά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σιθωνίας για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοουμένων.

Ωκεανογραφικό θα βρίσκεται έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στον τόπο της τραγωδίας, όπου το βαθυσκάφος Θέτις που μεταφέρει, θα ερευνήσει για το τμήμα της ατράκτου που εκτιμάται πως βρίσκεται σε βάθος χιλίων μέτρων.

Αναπάντητα παραμένουν στο μεταξύ τα ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του Σινούκ, το οποίο ήταν καινούργιο και θεωρείτο «άτρωτο».

Επιτροπή για αίτια πτώσης και άλλη για τα κενά στο σύστημα

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος συστάθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέρα από την Επιτροπή για τη διερεύνηση του ατυχήματος από την Αεροπορία Στρατού, και «δεύτερη επιτροπή, στην οποία προϊσταται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, για τη διερεύνηση των καθυστερήσεων, που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από τον αρχηγό ΓΕΑ η παραίτησή του».

Επίσης δήλωσε, ότι αν απαιτηθεί θα ζητηθεί η συνδρομή Επιτροπής που έχει εγκριθεί και από τη Βουλή, για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε την 11η.9.2004 με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών, στις 14:18 μ.μ. από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Από τα όσα προκύψουν από τη διερεύνηση, θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες πέρα των διοικητικών, και μέσω της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

«Δεν μπορεί να κλείσει το θέμα των πολιτικών ευθυνών»

Πολιτικές ευθύνες δεν υπήρξαν στο τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση που υποβλήθηκε για λόγους ευθιξίας, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Δεν μπορεί να κλείσει το θέμα των πολιτικών ευθυνών όσο διαρκεί η έρευνα, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά σημαντικές ευθύνες για το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση, όχι μόνο στο επίπεδο του ατυχήματος, αλλά και για την όλη διαχείριση και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο Συνασπισμός τόνισε ότι η αναζήτηση των ευθυνών πρέπει να αφορά τόσο στους πολιτικούς όσο και στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους.

«Κατέρρευσε όλο το σύστημα επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης στον πιο ευαίσθητο χώρο, αυτόν του Αιγαίου, όπου η θέση της Ελλάδας δεν είναι κατοχυρωμένη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Ενα ακόμα τραγικό πλήγμα με ανθρώπινες απώλειες δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2004, έχει χαθεί το μέτρο της ευθύνης και της συνέπειας, κυριαρχεί μια ιδιότυπη ηθικοπολιτική κόπωση και κοινωνικο-κυβερνητική αδυναμία», παρατήρησε.

Νέος αρχηγός ΓΕΑ και άλλες αποστρατείες

Ο υποπτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης, τέταρτος στη σειρά της επετηρίδας, επελέγη νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ αποστρατεύονται ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Σταύρος Φλάσκος, ο Α' υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Δημήτριος Καλλιγάς και ο διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης υποπτέραρχος Ελευθέριος Αδάμ.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευχήθηκε στο νέο αρχηγό ΓΕΑ καλή επιτυχία και «να ανεβάσει την Αεροπορία μας εκεί που της αξίζει», ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν ο αρχηγός ΓΕΣ έχει ευθύνες για το τραγικό ατύχημα του ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς είπε: «όλα διερευνώνται».

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Παναγιώτης Παπανικολάου, στην επιστολή παραίτησής του, άφησε αιχμές επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι υπέβαλε την παραίτησή του επειδή «γίνεται προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στον αρχηγό και την Πολεμική Αεροπορία σε μέγεθος και σε επίπεδο που δεν αναλογεί».