Το Οικουμενικό Πατριαρχεία αποτελεί έναν υπερεθνικό -και όχι εθνικό- θεσμό, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους χωρίς προϋποθέσεις καταγωγής, φυλής ή ιδιαίτερου πολιτισμού, κάτι που δηλώνεται και από τον τίτλο «Οικουμενικό», δηλαδή ανοιχτό σε όλο τον πλανήτη. Αυτό δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της διημερίδας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα «Ανοχή και μάχη κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της διακριτικής μεταχείρισης», στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε την αντίθεση του Πατριαρχείου στο φαινόμενο του εθνικισμού, ήδη από το 19ο αιώνα, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε το 1872 το φαινόμενο του εθνοφυλετισμού, διαφωνώντας με κινήματα της εποχής, όπως ο πανσλαβισμός, ο παγγερμανισμός κλπ.
Και σήμερα η αντίθεση της Ορθοδοξίας στον εθνικισμό είναι ξεκάθαρη, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χωρίς όμως να παραλείψει να πει ότι και μέσα στην Ορθοδοξία υπάρχουν εθνικιστικές φωνές οι οποίες, ωστόσο, δεν επιδοκιμάζονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο πρίγκιπας του Βελγίου Φίλιππος (άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το τραγικό τέλος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου), ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ αυτή την περίοδο κ. Πάσι, ο πρίγκιπας της Ιορδανίας Χασάν κ.α.