Το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό το οποίο κατανάλωναν 700.000 κάτοικοι της περιοχής της Πεσκάρα έχει αντιμετωπιστεί δραστικά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Επί τουλάχιστον τρία χρόνια σχεδόν 700.000 άνθρωποι στην περιοχή της Πεσκάρα χρησιμοποιούσαν εν αγνοία τους νερό που είχε μολυνθεί από χώρο απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, όμως το πρόβλημα έχει πλέον αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο Τζιάνι Κιόντι, πρόεδρος της περιφέρειας του Αμπρούτσο, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «το νερό δεν είναι πλέον μολυσμένο», αντιθέτως είναι «βέλτιστης ποιότητας», σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο χωριό που βρέθηκε στο επίκεντρο του συγκεκριμένου υγειονομικού σκανδάλου.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, με τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας. Η έρευνα του οργανισμού έγινε στο πλαίσιο δίκης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κιέτι του Αμπρούτσο με κατηγορούμενους 19 στελέχη του ιταλικού ομίλου Montedison, ιδιοκτήτη της επίμαχης χωματερής.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν μόλυνση του περιβάλλοντος και δηλητηρίαση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το 2007 οι τοπικοί δασοφύλακες και μέλη του παραρτήματος του Αμπρούτσο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) είχαν καταγγείλει την ύπαρξη μολυσμένων πηγαδιών γύρω από το χώρο απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, τον αποκαλούμενο «Των Τριών Βουνών». Τότε, οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μολυσμένα φρεάτια και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ο Montedison (έχει μετονομαστεί σε Edison) είναι όμιλος ο οποίος ειδικεύεται στη βιομηχανική χημεία. Επί πολλά χρόνια έθαβε στο έδαφος απόβλητα - έως και 250.000 τόνους τοξικών και βιομηχανικών αποβλήτων - στο Μπούσι Σουλ Τιρίνο. Αυτά τα απορρίμματα, υποπροϊόντα της παραγωγής χλωρίου, σόδας, χλωρίνης ή ακόμη και φορμαλδεΰδης, μόλυναν το έδαφος και μέσω των υδραγωγείων έφτασαν στις βρύσες των σπιτιών της περιοχής.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Πεσκάρας Il Centro, από το υγειονομικό σκάνδαλο «δεν γλίτωσαν ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία». Από την πλευρά της, η Corriere della Sera υπογράμμισε τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση του μολυσμένου νερού, σημειώνοντας ότι «τα διάφορα τοξικά προϊόντα μπορεί να πλήξουν το νευρικό σύστημα, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα ενώ θεωρούνται ύποπτα και για καρκινογενέσεις».
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα που να συνδέεται επισήμως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού.