Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης, το Σαββατοκύριακο, του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακός οδοστρωτήρας
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μνημονιακό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων και της παραγωγικής βάσης της χώρας, υποστηρίζοντας πως «δεν σηματοδοτεί το “τέλος” του μνημονίου, αλλά τη συνέχειά του με ακριβώς τους ίδιους όρους εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας και ισοπέδωσης των εργαζομένων».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί «τη συνήθη διαδικασία των εκβιασμών βουλευτών» και πως απαξιώνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Εκτιμά ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο συνιστά «το πρώτο μέρος της αποτύπωσης της συμφωνίας με την τρόικα, με το δεύτερο μέρος να έρχεται μετά τις ευρωεκλογές για να διαλύσει οριστικά κάθε ψευδεπίγραφη εικόνα αισιοδοξίας και ανάκαμψης».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τον τομέα της Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρό του τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον υπερασπιστή των τροϊκανών, που «εκπληρώνει αγόγγυστα μία προς μία τις υποδείξεις τους, οι οποίες έχουν σαν στόχο να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, να πλήξουν τον επιστήμονα φαρμακοποιό και το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και να απορρυθμίσουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους οδηγούς ασθενοφόρων, ανοίγοντας έτσι παράθυρο σε ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως «με τα μέτρα που προωθούνται θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά του φαρμάκου με ό,τι αυτό αφορά σε κόστος και ποιότητα, χιλιάδες μικρά φαρμακεία θα κλείσουν, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία μένουν στον αέρα οι εσωτερικές διακομιδές ασθενών, οι αιμοδοσίες, τα δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά επιδεινώνοντας τις ήδη τραγικές ελλείψεις στην περίθαλψη των νοσηλευομένων.
Για το ζήτημα με το γάλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Τσαυτάρη περί εύρεσης συμβιβαστικής λύσης, το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει την πιστή υπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του καρτέλ γάλακτος. Μάλιστα, εκτιμά πως «το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο της κτηνοτροφίας είναι προ των πυλών».
Ειδικότερα επισημαίνει πως η ένδειξη «φρέσκο γάλα» εξαφανίζεται «και με τεχνάσματα επαφίεται στις γαλακτοβιομηχανίες να αποφασίζουν και να επιβάλουν σε παραγωγούς και καταναλωτές τις προδιαγραφές που τις εξυπηρετούν. Επιπλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να κατακλυστεί η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα».
Αναφέρει ακόμη πως «το εφεύρημα του "γάλακτος ημέρας" με διάρκεια κατανάλωσης δύο ημερών, στην ουσία αποκλείει την πρόσβαση των γαλακτοπαραγωγών στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδίως των μικρών παραγωγών απομακρυσμένων περιοχών και όσων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα δίκτυα συλλογής των γαλακτοβιομηχανιών».
ΑΝΕΛ: Άλλη μια ανήθικη πολιτική μεθόδευση
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ έκανε λόγο για νέο μίνι μνημόνιο και ανήθικη πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης:
«Το νέο μίνι Μνημόνιο που επέβαλε η Τρόικα, είναι και πάλι μια ανήθικη πολιτική μεθόδευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου με μορφή κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου σε τρία άρθρα και καλούνται για άλλη μία φορά οι εκβιαζόμενοι βουλευτές, να αποφασίσουν αν είναι βουλευτές των Ελλήνων ψηφοφόρων ή των δανειστών και της Μέρκελ».
ΚΚΕ: Νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος του λαού
Και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως το πολυνομοσχέδιο «προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι, τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυταπασχολουμένων.
Αναφερόμενο μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις της λίστας του ΟΟΣΑ, σημειώνει πως «ένα μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό μέσα από τις ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία, το βιβλίο, τα ταξί και φορτηγά, τη γενίκευση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τα χαράτσια».
Όπως επισημαίνει, ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό εισόδημα».
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ήδη προωθείται η κατάργηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης κλπ), ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας η κυβέρνηση μειώνει στο μισό τις τριετίες για του μακροχρόνια ανέργους.
Παράλληλα, εκτιμά πως θα χτυπηθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που τα ενίσχυαν, ενώ θεωρεί πως «στρώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».