Κόσμος
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 15:06

Ελεύθερη και πάλι η πώληση όπλων στις ΗΠΑ

Διαθέσιμα στο αμερικανικό κοινό είναι και πάλι από σήμερα, επιθετικά πυροβόλα όπλα, καθώς εξέπνευσε δεκαετής απαγόρευση πώλησής τους η οποία είχε επιβληθεί επί προεδρίας Κλίντον.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε υπογράψει την εν λόγω απαγόρευση έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων επεισοδίων σε σχολεία και εστιατόρια με πρωταγωνιστές συνήθως, νεαρούς οπλοφόρους. Η απαγόρευση αφορούσε όπλα όπως τα AK-47 και τα πολυβόλα Uzi.

Ωστόσο η απαγόρευση εξέπνευσε καθώς το Κογκρέσο –όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι- αρνήθηκε να υποστηρίξει την παράτασή της.

Οι πολέμιοι της πώλησης επιθετικών όπλων στην αμερικανική αγορά, κατηγόρησαν τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ότι άφησε να εκπνεύσει η απαγόρευση προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ισχυρού λόμπι των εμπόρων όπλων, εν όψει των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές ότι με την απελευθέρωση της πώλησης τετοιου είδους όπλων, κάνει πιο εύκολο το έργο των τρομοκρατών μέσα στα σύνορα των ΗΠΑ.