Κοινωνία
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 16:02

Γ. Κουτρουμάνης: Μείωση συντάξεων θα φέρει η δημιουργία τριών υπέρ- ταμείων

Σε «συρρίκνωση του συνολικού ποσού της σύνταξης» εκτιμά ότι θα οδηγήσει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σχολιάζοντας το θέμα των δομικών μεταβολών που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα με τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και του εφάπαξ.

Σε «συρρίκνωση του συνολικού ποσού της σύνταξης» εκτιμά ότι θα οδηγήσει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σχολιάζοντας το θέμα των δομικών μεταβολών που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα με τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και του εφάπαξ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό για τα επικουρικά ταμεία, τόνισε ότι «πολλά μεγάλα ταμεία και κλάδοι (πέντε ταμεία και περίπου 32 κλάδοι) ενοποιήθηκαν το 2012 σε ένα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των μισθωτών» και εκεί θα πρέπει «να βασιστούν τα επόμενα βήματα για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, με έμφαση στη συνείσπραξη των εισφορών ώστε να εξασφαλιστούν οι θεσμοθετημένοι πόροι».

Οπωσδήποτε, τονίζει, τα επικουρικά ταμεία πρέπει να λειτουργούν με αυτοτέλεια και να καταστεί σαφές ότι άλλο είναι η κύρια σύνταξη και άλλο η επικουρική.

Ενοποίηση

Ειδικότερα, για την ενοποίηση των ταμείων -για την οποία δημοσιεύματα αναφέρουν την ένταξη 60 φορέων κύριας και επικουρικής σύνταξης- ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι πρόκειται για «πολύ λιγότερα, γιατί τα τελευταία χρόνια προχώρησαν οι ενοποιήσεις, κυρίως το 2012, όταν έγινε και η μεγάλη ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΠΥ. Αυτήν τη στιγμή, τα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι ουσιαστικά πέντε και το Δημόσιο».

Η ενοποίηση των ταμείων σε τρία είναι ένας στόχος, υπογραμμίζει. «Ξεκινήσαμε από τα 30 ταμεία και φτάσαμε στα έξι. Η συνέχεια πρέπει να γίνει μέσα από συζήτηση- διαβούλευση με τους φορείς ώστε να παρουσιαστεί ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να είναι αποτελεσματική η ενοποίηση.

Βεβαίως, πρέπει να προηγηθούν άλλες παρεμβάσεις, ώστε να οδηγήσουν τα ταμεία σε σύμπραξη. Για παράδειγμα, το θέμα της συνείσπραξης των εισφορών μέσω του ενιαίου μηχανισμού ελέγχου είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και έχει προχωρήσει ήδη. Πριν από λίγους μήνες, ξεκίνησε το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) το οποίο εποπτεύεται από το ΙΚΑ, ισχύει για όλα τα ταμεία και αφορά τις οφειλές σε αυτά.

Η σύμπραξη είναι αναγκαία και στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τα ΚΕΠ θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της λειτουργίας, ειδικά για τους πολίτες στην περιφέρεια. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η οργανωτική ενοποίηση γιατί η ασφαλιστική έχει επιτευχθεί».

Τρεις μορφές ασφάλισης

Σήμερα, επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, «ουσιαστικά έχουμε τρεις μορφές ασφάλισης στην Ελλάδα, με προϋποθέσεις που είναι κοινές για όλους. Είτε είσαι στο ταμείο των δημοσιογράφων είτε στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πλέον έχουν ενοποιηθεί με μια μορφή ασφάλισης για τους μισθωτούς, μια δεύτερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μια τρίτη για τους αγρότες. Βεβαίως», συμπληρώνει, «και το ΝΑΤ είναι ένας ξεχωριστός κλάδος μέσα στο ΙΚΑ, ωστόσο ιδιαιτερότητες υπάρχουν και πρέπει να διατηρηθούν».

«Η μεταρρύθμιση αυτή στο σύνολό της βοηθά στην ύπαρξη του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων. Είχαμε μιλήσει για τον Ενιαίο Αριθμό, το γνωστό ΑΜΚΑ, στον οποίο έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλα τα ταμεία. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι όσον ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, αλλά για τους ασφαλισμένους απαιτείται ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ενοποιηθούν τα μητρώα όλων των ταμείων και να έχουν μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο πρώην υπουργός.