Κόσμος
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 20:54

Συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο ή τον Γ. Ιακώβου επιδιώκει ο Τζακ Στρο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ή τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργο Ιακώβου, θα επιδιώξει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, καθώς πιστεύει ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι καλές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνάντηση με βρετανούς βουλευτές, ο Τζακ Στρο παραδέχθηκε ότι μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, επικρατεί ψυχρότητα στις σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/14/959138.htm . Σήμερα μάλιστα, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε σε δυσκολίες και εμπόδια που δημιουργούν οι ενστάσεις που προβάλλει η Βρετανία, σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο κ. Στρο, αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Λονδίνο, ο κ. Στρο είπε ότι αυτή δεν είχε επίσημο χαρακτήρα και διευκρίνισε ότι συνάντησε τον τουρκοκύπριο πολιτικό, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τέλος, σχετικά με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Τουρκοκυπρίους, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του επιθυμεί στην όλη διαδικασία να εμπλακεί και η κυπριακή κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι οι προσπάθειες επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης στο Κυπριακό συνεχίζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για νέα σειρά επαφών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται και σήμερα στα κατεχόμενα οι επαφές με στόχο την ενημέρωση τουρκοκυπριακών κομμάτων για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επί του θέματος μάλιστα, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι «κάποιοι είναι της άποψης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα».

Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε σημαντικό μήνα τον Οκτώβριο για το Κυπριακό. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζεται η συζήτηση για τον χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Ο κ. Ιακώβου εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα δοθούν στο Συμβούλιο Υπουργών στις 12 Οκτωβρίου θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον του τόπου.

Παράλληλα, συζητούνται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα, τις οποίες –όπως επισήμανε ο κ. Ιακώβου- πιθανόν να σφετεριστούν Τουρκοκύπριοι, μέσω χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελληνική πλευρά απαιτεί και διεκδικεί το δικαίωμα τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβουλεύεται την κυπριακή κυβέρνηση, διαφορετικά, τόνισε ο κ. Ιακώβου, καμία απόφαση που θα ληφθεί σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.