Δύο μήνες πριν από τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου και παρά τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο των επομένων μηνών, χωρίς όμως απάντηση στο μείζον για τους πολίτες ερώτημα αν έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση.
Δύο μήνες πριν από τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου και παρά τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο των επομένων μηνών, χωρίς όμως απάντηση στο μείζον για τους πολίτες ερώτημα αν έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση και ταυτόχρονα δικαίωσης των πολιτικών της κυβέρνησής του (success story), στη σημερινή συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επαναλαμβάνει την πίστη του ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε μια νέα εποχή στην οποία δεν θα ζητά κάθε τόσο δανεικά, έπειτα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Το σχέδιο Σαμαρά, αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή του κρίσιμου νομοσχεδίου –σε μία εβδομάδα ακριβώς από σήμερα- όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr, προβλέπει την έξοδο στις διεθνείς αγορές, με μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, πιθανότατα στις αρχές Μαΐου, και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για να δώσει νέα πνοή στο μεταρρυθμιστικό της έργο και να σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων και την αρχή μιας νέας εποχής, όπως πιστεύει ο ίδιος.
Μοναδική σκιά στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού είναι η κατάσταση στο χώρο της κεντροαριστεράς και ειδικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεχόμενη «αποτυχία» της «Ελιάς» στις επικείμενες εκλογές θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, προκαλώντας τριγμούς και στην συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς έχει δύο επιλογές: είτε να αναζητήσει νέο κυβερνητικό ετέρο, είτε να προχωρήσει μόνος του θέτοντας επί τάπητος και το μείζον ζήτημα της ανασύνταξης της «μεγάλης» Δεξιάς-κεντροδεξιάς παράταξης. Το τελευταίο, σύμφωνα με πολλά στελέχη εντός της ΝΔ, διευκολύνεται και από την υπέρβαση του διπόλου μνημόνιο-αντιμνημόνιο, το οποίο ήδη ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, θεωρεί ξεπερασμένο και φυσικά από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής ενός «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και τις λογικές του μνημονίου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο».
Από την πλευρά ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εμφανίζεται βέβαιος ότι αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ορόσημο- η χώρα θα υπογράψει και νέο μνημόνιο, ενώ καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να «συνταχθούν με τον λαό και όχι με το Μνημόνιο», προτρέποντάς τους να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, προκαλώντας και την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι προέχει το συμφέρον του λαού και έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα του θα καλωσορίσει τις διαφοροποιήσεις βουλευτών «χωρίς δεύτερες σκέψεις».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς», επανέλαβε, όχι άνευ νοήματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Για τον κ. Τσίπρα οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν κομβικό σημείο για τον ίδιο και το κόμμα του. Όπως παραδέχεται, συνεργάτης του «αν όχι τώρα, πότε;». Η επιτυχία στις κάλπες του Μαΐου είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα η πρώτη σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση που θα τον οδηγήσει στις εθνικές εκλογές, πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2015, και κατά τον ίδιο στην Κυβέρνηση.
Εντός αυτού του κλίματος η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται αλλαγές με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της πολιτικής και των πολιτικών και της ενίσχυσης της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτές να παρουσιαστούν μαζί με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, πριν από τις ευρωεκλογές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ