Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 08:20

«Κατεστραμμένες περιοχές» τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ

«Κατεστραμμένες περιοχές», χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, τις Πολιτείες του αμερικανικού νότου απ'όπου πέρασε ο κυκλώνας «Ιβάν», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τα ομοσπονδιακά ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπί.

Ο κυκλώντας «Ιβάν» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων στις ΗΠΑ - εννέα στη βορειοδυτική Φλόριντα, δύο στο Μισισιπί, ενός στη Τζώρτζια και δύο στη Λουϊζιάνα, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, ενώ εκφράζονται πάντως φόβοι, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, αφού τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο «Ιβάν» προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, γέφυρες, δρόμους και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες απ'όπου πέρασε ο κυκλώνας.

Οι Πολιτείες του αμερικανικού νότου επλήγησαν από ανέμους ταχύτητας άνω των 210 χιλιομέτρων την ώρα, που ξερίζωσαν δέντρα σαν να ήταν «καρότα», όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

«Ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να κάνω», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πενσακόλα, μία πόλη 60.000 κατοίκων στη βορειοδυτική Φλόριντα. Η Πολιτεία της Φλόριντα έχει πληγεί τρεις φορές από κυκλώνες και τροπικές καταιγίδες τον τελευταίο μήνα.

Ο «Ιβάν», έχει μέχρι τώρα σκοτώσει σχεδόν 70 ανθρώπους τις δέκα ημέρες που σαρώνει την Καραϊβική και τις αμερικανικές πολιτείες.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν την πορεία της τροπικής καταιγίδας «Τζιν», που έχει ήδη πλήξει τη Δομινικανή Δημοκρατία και κατευθύνεται προς τις ανατολικές αμερικανικές ακτές.