Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 08:52

ΗΠΑ : Χωρίς ουσιαστική διαφορά Μπους και Κέρι

Προς τις κάλπες, χωρίς ουσιαστική διαφορά δημοτικότητας, βαδίζουν ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο αντίπαλος του, Τζων Κέρι, παρά το ότι ο Μπους έχει επισκεφθεί πολιτείες που θεωρούνται «κλειδιά» για την επανεκλογή του, δείχνουν δύο παναμερικανικές δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές αναμένεται ότι θα ενισχύσουν το ηθικό στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αφού ο Κέρι κατάφερε να καλύψει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Μπους μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew που είχε γίνει από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου έδινε προβάδισμα 16 μονάδων στον Μπους. Ομως η δεύτερη δημοσκόπηση, από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου δείχνει πως η διαφορά έχει μειωθεί στη μία μονάδα. Το περιθώριο σφάλματος αυτής της δημοσκόπησης είναι 3,5%.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris, που διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, δίνει προβάδισμα μίας μονάδας στον Κέρι. Τον Ιούνιο το ίδιο Ινστιτούτο έδινε προβάδισμα δέκα μονάδων στον Μπους. Σε αυτή τη δημοσκόπηση το περιθώριο σφάλματος είναι 3%.