Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 10:43

«Δεν ήταν παράνομη η επέμβαση στο Ιράκ», λέει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι η επέμβαση στο Ιράκ ήταν παράνομη, απέρριψε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ, λέγοντας, ότι οι νομικές συμβουλές που είχαν δοθεί στον ίδιο, ήταν «εξ ολοκλήρου βάσιμες».

«Είμαι κατάπληκτος, που μετά από 18 μήνες ο κ. Ανάν υποστηρίζει ότι η επέμβαση ήταν παράνομη. Αν το πίστευε έπρεπε να το είχε πει νωρίτερα. Η κυβέρνησή μου είχε νομικές συμβουλές, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή της Αυστραλίας ήταν απόλυτα νόμιμη και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», είπε ο κ. Χάουαρντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του κ. Ανάν, ο οποίος «απλά εξέφρασε μια γνώμη».

Ωπως είναι γνωστό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, που αντιστρατεύεται τον Χάρτη του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την επέμβαση στο Ιράκ. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι έπρεπε να υπάρξει και δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Κόφι Ανάν, επεσήμανε ότι η απόφαση για την επέμβαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μονομερώς, καθώς και ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα, «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή τη θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δε συμμορφωνόταν θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».