Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 10:48

ΗΠΑ : Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Στο συμπέρασμα, ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν, σκόπευε να «επαναφέρει» στο μέλλον το πρόγραμμα κατασκευής τέτοιων όπλων, καταλήγει προσχέδιο έκθεσης του επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών για το Ιράκ, Τσαρλς Ντούφλερ, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον.

Ο διορισθείς από τη CΙΑ επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έκθεσή του που αποτελείται από 1.500 σελίδες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκαν στο Ιράκ αποθήκες με χημικά ή βιολογικά όπλα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν, παρήγαγε ποσότητες χημικών όπλων για δοκιμές και ότι υπήρχε ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρησιμοποίηση του δηλητηρίου, ρικίνη, σε πολιτικές δολοφονίες και όχι σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Ο Ντούλφερ αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεσή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Ο προκάτοχος του Ντούλφερ, στην Ομάδα Ερευνών, επιθεωρητής Ντέιβιντ Κέι υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιανουάριο δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος εκτιμήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων του Ιράκ.