Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 14:40

Ε.Ε. - Ανησυχία για την αναβολή μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα στην Τουρκία

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβολή του σχεδίου μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα στην Τουρκία, λόγω των προσπαθειών ποινικοποίησης της μοιχείας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

«Πληροφορηθήκαμε με ανησυχία την αναβολή που πήρε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η υιοθέτηση του κώδικα αυτού και καταλαβαίνουμε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε προσπάθειες ... επανεισαγωγής της μοιχείας ως ποινικά κολάσιμου αδικήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Παρόμοιες διατάξεις είναι βέβαιον ότι θα δημιουργούσαν αμφιβολίες ως προς τον προσανατολισμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Τουρκίας και θα ενείχαν τον κίνδυνο να περιπλακούν οι ευρωπαϊκές της προοπτικές», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα στην Τουρκία «σκόνταψε» στην επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης για ποινικοποίηση της μοιχείας, αφού το κυβερνών κόμμα, μετά τη χτεσινή έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης, απέσυρε στην επιτροπή δικαιοσύνης, μαζί με τα περί μοιχείας, και τα άρθρα τα σχετικά με την ισχύ και την εφαρμογή του νόμου περί Ποινικού Κώδικα.

Ο πρόεδρος της μικτής επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας, Ζοστ Λάγλενιτκ, δήλωσε σήμερα στο CNN Turk, ότι «η επιμονή στο νομοσχέδιο περί μοιχείας ισοδυναμεί με δήλωση, μην μας δέχεστε στην Ε.Ε.» και υπογράμμισε: «Μία Τουρκία, όπου η μοιχεία τιμωρείται με φυλάκιση, δεν έχει θέση στην Ευρώπη».

Το όλο θέμα θα εξεταστεί στην Εθνοσυνέλευση, μετά την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους, την 1η Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν πάντως, ότι θα προηγηθεί η Έκθεση Προόδου, που θα εκδώσει στις 6 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Τουρκία.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ανέφερε σε μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πως καλωσορίζει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.