Πολιτική
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 07:00

Γνώμη: Αξιολογήσεις που αποδίδουν

Το πώς λειτουργεί το Δημόσιο, ούτε αποτελούσε ούτε και αποτελεί μυστικό.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το πώς λειτουργεί το Δημόσιο, ούτε αποτελούσε ούτε και αποτελεί μυστικό.

Το ίδιο ισχύει και για τους εποπτευόμενους από την κεντρική κυβέρνηση φορείς, πολλοί εκ των οποίων ποτέ δεν τέθηκαν υπό κρίση, ποτέ δεν αξιολογήθηκαν και ποτέ, ουσιαστικά, δεν προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το αντίθετο μάλιστα.

Είναι προφανές πλέον ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ούτε από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που έχουν συνθλιβεί από την εξαετή ύφεση ούτε από τη διοίκηση, η οποία ορθώς αποφάσισε να θέσει υπό αξιολόγηση το σύνολο των δημόσιων φορέων της χώρας από ιδιωτικούς φορείς.

Βέβαια η αξιολόγηση αυτή κοστίζει, ωστόσο αξίζει να «επιστρατεύσουμε» όση καλή πίστη μάς έχει απομείνει, προσδοκώντας ότι το σημερινό κόστος θα μετατραπεί σε «επένδυση» για το μέλλον.

Από χθες, στη διαδικασία αξιολόγησης των εποπτευόμενων φορέων του, εισήλθε και το υπουργείο Ανάπτυξης, προκηρύσσοντας διαγωνισμό επιλογής συμβούλων για την αξιολόγηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΕ), του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) και της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών (ΕΒΕΤΑΜ).

Το κόστος που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, ήτοι 25.000 ευρώ για κάθε οργανισμό.

Η επιλογή των συγκεκριμένων φορέων δεν σχετίζεται υποχρεωτικά με κάποια «κακώς κείμενα» σ’ αυτούς. Κάθε άλλο, αφού συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον «νοικοκυρεμένων» και με ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν και καλύτεροι.

Δεδομένης της σημασίας των παραπάνω φορέων για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, η αξιολόγησή τους και οι μελέτες που θα υποβληθούν για την αξιοποίησή τους θα πρέπει να στηρίζονται στη βάση εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και των φορέων που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών τους.

Ομως, καθοριστική παράμετρος για την επιτυχή αναβάθμιση των εν λόγω φορέων αποτελεί και η πρόθεση συνεργασίας των επικεφαλής τους με τους αξιολογητές τους και το αντίστροφο, όπως επίσης και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κάποιοι από τους φορείς αυτούς ήδη έχουν εκπονήσει και εκτελούν αξιόλογα προγράμματα αναδιάρθρωσης, τα οποία δεν θα πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, απαιτείται μια αγαστή και ειλικρινής συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, ούτως ώστε η αξιολόγηση και οι προτάσεις που θα υποβληθούν να βρουν το δρόμο της εφαρμογής. Διαφορετικά θα εξακολουθήσουμε να μιλάμε για «πεταμένα λεφτά» και τον κακό δημόσιο τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]