Πολυμελές κλιμάκιο παρατηρητών που θα απαρτίζεται αρχικά από τουλάχιστον 100 πολιτικούς εμπειρογνώμονες αποφάσισε να στείλει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά τη συνεδρίαση που είχε το βράδυ της Παρασκευής. Σημάδι ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή χαρακτήρισε την απόψινή απόφαση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε 12 Ρώσους αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνη για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Πολυμελές κλιμάκιο παρατηρητών που θα απαρτίζεται αρχικά από τουλάχιστον 100 πολιτικούς εμπειρογνώμονες αποφάσισε να στείλει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά τη συνεδρίαση που είχε το βράδυ της Παρασκευής. Σημάδι ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή χαρακτήρισε την απόψινή απόφαση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση καθώς η Ρωσία δέχτηκε την πρόταση αυτή χωρίς να εγείρει ενστάσεις.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την απόσχιση της Κριμαίας που η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης συμφωνούν στη λήψη κάποιου μέτρου από κοινού.
Σύμφωνα με το Reuters στην έκτακτη συνάντηση, κατά την οποία συμμετείχε και η Ρωσία, αποφασίστηκε το κλιμάκιο να παραμείνει στην Ουκρανία για έξι μήνες.
Όπως έγινε γνωστό επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία για τις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί η αποστολή αυτή, η οποία σκοπό θα έχει να παρατηρήσει και να καταγράψει την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας.
Η βάση της αποστολής θα είναι το Κίεβο και η αποστολή από 100 άτομα σταδιακά θα αυξηθεί στα 400.
Αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόνετσκ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.
Ωστόσο στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στην χερσόνησο της Κριμαίας.
Με βάση την απόφαση αυτή, οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στη Χερσώνα, την Οδησσό, το Λβιβ, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Τσερνίφτσι και το Λουχάνσκ.
Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επόμενων 24 ωρών για το Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι εμπειρογνώμονες θα είναι ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.
Κυρώσεις σε 12 αξιωματούχους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε 12 αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνη για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ παρατηρητές και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, θα στείλει στην Ουκρανία ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ανάμεσα στους 12 βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και δύο συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όσοι βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων θα δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ε.Ε. να παγώνουν, ενώ δε θα μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες – μέλη της ένωσης.
Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι είναι συνεργάτες του κ. Πούτιν και περιλαμβάνονται στη λίστα της Ε.Ε. είναι οι Βλάντισλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.
Πέραν του κ. Ρογκόζιν, σε βάρος του οποίου επέβαλαν κυρώσεις και οι ΗΠΑ από τη Δευτέρα, στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι πρόεδροι της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και της Κάτω Βουλής Σεργκέι Ναρίτσκιν, καθώς και η βουλευτίνα Έλενα Μιζουλίνα, η οποία είναι η εισηγήτρια νομοσχεδίων που επιτρέπουν σε περιοχές οι οποίες ανήκουν σε άλλα κράτη να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Όλες αυτές οι κυρώσεις δεν αξίζουν ούτε έναν κόκκο άμμου από το έδαφος της Κριμαίας η οποία επιστρέφει στη Ρωσία», έγραψε αντιδρώντας ο Ρογκόζιν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Κυρώσεις κατά στρατιωτικών - δημοσιογράφου
Ανάμεσα στα άτομα τα οποία στοχοποιήθηκαν είναι στρατιωτικοί, όπως οι ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Αλεξάντρ Νοσάτοφ και Βαλερί Κουλίκοφ, αμφότεροι στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο στρατηγός Ιγκόρ Τουρτσενιούκ, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.
Ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Κισέλεφ, παρουσιαστής μιας εκπομπής στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης και γνωστός για τις αντιαμερικανικές του και αντιομοφυλοφιλικές του τοποθετήσεις, συμπεριλήφθηκε επίσης στον κατάλογο.
Η λίστα συμπεριέλαβε και δύο προσωπικότητες από την Κριμαία: τον Μιχαήλ Μαλίτσεφ, πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής της Αυτόνομης Δημοκρατίας και τον Βαλερί Μεντβέντεφ, πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης.
Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τα πρόσωπα ρωσικής και ουκρανικής υπηκοότητας στα οποία επιβάλλονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση των περιουσιακών τους πόρων στην Ένωση περιλαμβάνει πλέον 33 πρόσωπα. Έγινε έτσι «παραπλήσια με εκείνη των ΗΠΑ», η οποία συμπεριλαμβάνει 31 ονόματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία η Γαλλία
Η Γαλλία αναστέλλει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής με στόχο να τις καθησυχάσει, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο κ. Λεντριάν δήλωσε ότι η αναστολή αφορά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, όμως δεν ανέφερε τίποτε σχετικά με την τύχη των συμβολαίων για την πώληση των γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία.
Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός είχε επισημάνει ότι η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η πώληση των δύο πολεμικών πλοίων στη Μόσχα δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.
Επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Πούτιν
Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο την οποία έλαβε η τελευταία και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η υπογραφή του Ρώσου προέδρου ολοκληρώνει από νομικής πλευράς την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας στη Ρωσία, μια κίνηση ωστόσο την οποία δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
Σε τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας σύνδεση, ο κ. Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.
Ο κ. Πούτιν υπέγραψε επίσης διάταγμα, με το οποίο διατάζει την εκτόξευση εορταστικών πυροτεχνημάτων σε Μόσχα, Συμφερόπολη και Σεβαστούπολη το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Ρώσος πρόεδρος, λίγο πριν υπογράψει την κύρωση της συνθήκης προσάρτησης, έκανε λόγο για «ιστορική και αξιομνημόνευτη στιγμή».
Σχολιάζοντας την σχετική κίνηση από πλευράς Ρωσίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.