Κόσμος
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 19:52

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των δύο γάλλων ομήρων»

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι προσπάθειες για την απελεύθερωση των δύο γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. «Συνεχίζουμε εντατικές κινητοποιήσεις κάθε στιγμή, με τον πλέον διακριτικό τρόπο, με συνέπεια, με μυστικότητα, με υπομονή, αλλά παράλληλα και με μεγάλη πίστη», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Ουλεμάδες, όμως, καταγγέλλουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των δύο γάλλων ομήρων. Από την Ντόχα του Κατάρ, ένας υπεύθυνος της επιτροπής των Ουλεμάδων, της κύριας θρησκευτικής οργάνωσης σουνιτών του Ιράκ, κατηγόρησε σήμερα τον αμερικανικό στρατό ότι παρεμποδίζει την απελευθέρωση των δύο γάλλων δημοσιογράφων.

«Έχουμε την αίσθηση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των ομήρων γιατί κάθε φορά που πλησιάζουμε στη λύση του ζητήματος αυτού, ωθούν περαιτέρω την κλιμάκωση της στρατιωτικής κατάστασης», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Αγιάς αλ-Κουμπείσι, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ουλεμάδων του εξωτερικού.

«Εκτιμούμε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολιτικούς στόχους δημιουργώντας αυτήν την χαοτική κατάσταση που δεν βοηθά στην πρόοδο του θέματος των δύο γάλλων ομήρων», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «η απελευθέρωση ομήρων απαιτεί μια ατμόσφαιρα ασφαλείας η οποία δεν υπάρχει αφότου λάβαμε τα πρώτα θετικά δείγματα για την πιθανή απελευθέρωση» των ομήρων.

«Παράλληλα, είναι απορίας άξιο γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν και εντείνουν τους βομβαρδισμούς της περιοχής της Λατιφίγια στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, αφού γνωρίζουν ότι οι δύο γάλλοι όμηροι βρίσκονται εκεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ουλεμάδων.