Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε την Πέμπτη το απόγευμα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε την Πέμπτη το απόγευμα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Συνθήκη προσάρτησης της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» είχε υπογράψει την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με τους αποσχιστές ηγέτες των τοπικών αρχών της χερσονήσου, παρόντων των βουλευτών και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).
Η ρωσική Άνω Βουλή θα διεξαγάγει αντίστοιχη ψηφοφορία την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας - από τυπική άποψη - την προσάρτηση στη Ρωσία της ουκρανικής επαρχίας.
Η έγκριση της συνθήκης από την Κάτω Βουλή έγινε με συντριπτική πλειοψηφία.
Μπαν: «Ιδιαίτερα ανήσυχος»
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε τα δύο μέρη να εργαστούν για μια «ειρηνική λύση».
Ο κ. Μπαν πραγματοποιεί επίσκεψει σε Κίεβο και Μόσχα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ύφεση στις σχέσεις των δύο πρώην σοβιετικών χωρών.
Ρωσία: Θα αναπτύξουμε στρατιώτες και υποδομές στην Κριμαία
Στην ανάπτυξη μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία «για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής» θα προχωρήσει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.
Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη χερσόνησο, μεταξύ άλλων και με νέες στρατιωτικές υποδομές, είναι αναγκαία ώστε η τελευταία να καταστεί πραγματικά «οργανικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ.
Ουκρανία: Θα αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της χερσονήσου
Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την απελευθέρωση της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία, αναφέρεται σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
«Η Ουκρανία δεν θα σταματήσει τον αγώνα της για την απελευθέρωση της Κριμαίας, όσο μακροχρόνιος και επώδυνος και αν είναι», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
«Ο ουκρανικός λαός δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο τονίζεται ότι «τα σύνορα τροποποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Ρωσία», η οποία είναι εγγυήτρια της κυριαρχίας της Ουκρανίας από το 1994, όταν το Κίεβο εγκατέλειψε το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Οι Ουκρανοί βουλευτές απευθύνονται επίσης προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».