Κόσμος
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 13:47

Boeing: Νορβηγικό πλοίο στην περιοχή που εντοπίστηκαν τα επιπλέοντα αντικείμενα

Νορβηγικό φορτηγό πλοίο έφθασε στην περιοχή του νότιου Ινδικού όπου εντοπίσθηκαν δύο μεγάλου μεγέθους επιπλέοντα αντικείμενα, πιθανόν συντρίμμια του εξαφανισμένου Boeing.

Το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg έφθασε στην περιοχή του νότιου Ινδικού Ωκεανού όπου εντοπίσθηκαν από δορυφόρο δύο μεγάλου μεγέθους επιπλέοντα αντικείμενα, πιθανόν συντρίμμια του εξαφανισμένου μαλαισιανού Boeing 777, ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

«Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται», δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners.

Το νορβηγικό πλοίο είναι το πρώτο έφθασε στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο από τα επιπλέοντα αντικείμενα είναι μήκους άνω των 24 μέτρων και φαίνεται ότι πλέει σε μία περιοχή όπου το βάθος φτάνει τις πολλές χιλιάδες μέτρα, δήλωσαν Αυστραλοί αξιωματούχοι. Το δεύτερο αντικείμενο είναι μήκους 5 μέτρων.

Έφθασε και βρετανικό πολεμικό

Το πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού HMS Echo βρίσκεται στη ζώνη του νότιου Ινδικού Ωκεανού, όπου εντοπίσθηκαν από δορυφόρο, πριν από τέσσερις ημέρες, δύο μεγάλα επιπλέοντα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να προέρχονται από το εξαφανισμένο Boeing 777.

Νωρίτερα δύο αεροσκάφη, ένα αμερικανικό και ένα αυστραλιανό, είχαν πραγματοποιήσει πτήσεις την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν κάτι και ανέφεραν ότι σύννεφα και βροχή περιορίζουν την ορατότητα στη ζώνη των ερευνών.

Στην περιοχή έχει ήδη πέσει η νύχτα.

Αυστριαλιανά ευρήματα

Δύο αντικείμενα που «πιθανόν να σχετίζονται» με το Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο αγνοείται επί 12 ημέρες, εντοπίστηκαν νωρίτερα από δορυφορικές λήψεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) ανέφερε ότι το ένα εκ των αντικειμένων έχει μήκος 24 μέτρων.

«Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια» κατά διαστήματα, εξήγησε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της  AMSA, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα, ενώ το άλλο είναι μικρότερο.

«Είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και σημείωσε ότι η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος αρκετών χιλιάδων μέτρων και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση, παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες.