Σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να διασυνδέσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, μία νέα υπηρεσία επιδιώκει να κάνει το αντίθετο: να βοηθήσει τους χρήστες της να αποφύγουν τους «φίλους» τους.
Σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να διασυνδέσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, μία νέα υπηρεσία επιδιώκει να κάνει το αντίθετο: να βοηθήσει τους χρήστες της να αποφύγουν τους «φίλους» τους.
Το Cloak χρησιμοποιεί δεδομένα περί τοποθεσίας από κοινωνικά δίκτυα όπως το Foursquare και το Instagram (θα ακολουθήσουν και άλαλ δίκτυα) για να προσδιορίσει την τοποθεσία ατόμων τα οποία μπορεί να γνωρίζει ο χρήστης (επαφών στα κοινωνικά δίκτυα). Στη συνέχεια, τον ενημερώνει όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται κοντά. Ο χρήστης μπορεί να τσεκάρει τον χάρτη για περιοχές όπου μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι που ίσως θα ήθελε να αποφύγει και να τις καταδείξει, έτσι ώστε να ενημερώνεται εάν πρόκειται να περάσει από κοντά.
Το Cloak αυτοπροσδιορίζεται ως μία μέθοδος για την αποφυγή των πρώην, συναδέλφων στη δουλειά, φλύαρων γνωστών και γενικά όσων ο χρήστης θα προτιμούσε να μην συναντήσει. Δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή Μπράιαν Μουρ και το πρώην στέλεχος του Buzzfeed, Κρις Μπέικερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Μπέικερ δείχνει να ειδικεύεται σε εφαρμογές με ελαφρώς «μισανθρωπικές» τάσεις, καθώς έχει δημιουργήσει το browser extension «unbaby.me», που κρύβει τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών μωρών από φίλους στο Facebook feed, καθώς και την startup «Rather», η οποία απαλλάσσει τον χρήστη «από πράγματα που μισεί στο Facebook και το Twitter». Επίσης, το «Hate With Friends» βοηθά τον χρήστη να εξακριβώσει εάν μεταξύ του χρήστη και ενός «φίλου» στο Facebook υπάρχει αντιπάθεια – για την ακρίβεια, τον ενημερώνει όταν «αντιληφθεί» ότι μία επαφή στο Facebook τον αντιπαθεί πολύ.
«Προσωπικά νομίζω ότι έχουμε δει την κορύφωση του μεγάλου κοινωνικού δικτύου» ανέφερε σε email του. «Πράγματα όπως το Twitter και το Facebook είναι συνωστισμένοι ανελκυστήρες, όπου είμαστε στριμωγμένοι όλοι μαζί…νομίζω ότι αυτές οι “αντικοινωνικές” εφαρμογές σημειώνουν άνοδο. Θα βλέπετε όλο και περισσότερα projects τέτοιου είδους».