Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 08:40

Θηλυκή αφαίμαξη, ανάγκη για ταχύτητα και ραδιενεργός έρωτας

Δύο γυναίκες βαμπίρ, εκδικητικοί οδηγοί που σπάνε με μίσος το φράγμα της ταχύτητας, ένας ερωτευμένος άνδρας που εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και τα πασίγνωστα τουβλάκια Lego συνθέτουν το κινηματογραφικό παζλ αυτής της εβδομάδας.

Δύο γυναίκες βαμπίρ που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, εκδικητικοί οδηγοί που σπάνε με μίσος το φράγμα της ταχύτητας, ένας ερωτευμένος άνδρας που εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και τα πασίγνωστα τουβλάκια Lego συνθέτουν το κινηματογραφικό παζλ αυτής της εβδομάδας. Και όλα αυτά,  κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη της Άγκελα Μέρκελ.

«Byzantium»

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για το «Παιχνίδι των λυγμών» - σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νιλ Τζόρνταν, μετά τη «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα» του 1994, επιστρέφει στο προσφιλές του θέμα, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο της Μόιρα Μπαφίνι, «A vampire story». Στο θρίλερ τρόμου και φαντασίας - με τους Σάουορς Ρόναν, Τζέμα Άρτερτον, Τζον Λι Μίλερ, Σαμ Ράιλι, Τομ Χόλαντερ, Ντάνιελ Μέις και Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς - που συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2012, δύο μυστηριώδεις γυναίκες καταφεύγουν στο ερειπωμένο ξενοδοχείο μιας παρακμιακής παραθεριστικής πόλης και προσπαθούν να βρουν τρόπο να ζήσουν. Αυτό που χρειάζονται, περισσότερο από όλα, είναι αίμα. Όταν οι άνθρωποι γύρω τους αρχίζουν να πεθαίνουν, το σκοτεινό τους παρελθόν αποκαλύπτεται με απρόσμενες συνέπειες και ο έρωτας περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Τα βαμπίρ έχουν μια αίσθηση αιωνιότητας πάνω τους και, ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζουν αυτό που λείπει στους ανθρώπους από τη θρησκεία. Οι άνθρωποι έλκονται από τα βαμπίρ, όπως και από τους μυθολογικούς ήρωες, γιατί όλοι τους μας μεταφέρουν σε έναν διαφορετικό, μη πραγματικό κόσμο. Στην πράξη, ο κόσμος απεχθάνεται την πραγματικότητα!» ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης της ταινίας.

«Need for speed»

Το πιο επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών καταλαμβάνει με ορμητική ταχύτητα τη μεγάλη οθόνη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σκοτ Γουό και με τον Άαρον Πάουλ («Breaking bad») στο τιμόνι, πλαισιωμένο από τους Ντακότα Τζόνσον, Μάικλ Κίτον, Ίμογκεν Πουτς, Ντομινίκ Κούπερ, Σερ Μάεχορ και Ράμι Μάλεκ. Κοντέρ που σπάνε, ασυγκράτητο μίσος και ακόρεστη δίψα για εκδίκηση επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, που ξεπερνά κάθε όριο ταχύτητας και όχι μόνο.

«Grand central»

Το γαλλικό αισθηματικό δράμα της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι - με τους Λεά Σεντού, Ταχάρ Ραχίμ και Ντενίς Μενοσέτ - ήταν υποψήφιο για το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών 2013 και απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Λεά Σεντού και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στα φετινά βραβεία Lumières. Ένας 28άχρονος άνδρας προσλαμβάνεται σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και ζει έναν παράνομο έρωτα. Όμως, ο ενθουσιασμός του τον κάνει να αψηφά προκλητικά τους κινδύνους. Όταν εκτίθεται σε ραδιενέργεια, που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, αποφασίζει να το κρύψει από όλους, για να μη χάσει τη δουλειά και την αγαπημένη του.

«Η ταινία Lego»

«Χτισμένη» από τα πασίγνωστα τουβλάκια, η πρώτη μεγάλου μήκους Lego περιπέτεια κινουμένων σχεδίων των Φιλ Λόρντ και  Κρίστοφερ Μίλερ, που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση και μεταγλωττισμένη, το πρώτο Σαββατοκύριακο του ανοίγματος στην Αμερική πέτυχε το απλησίαστο νούμερο των 69.1 εκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ ανοίγματος για animated ταινία όλων των εποχών σε μήνα Φεβρουάριο,  και συνεχίζει ακάθεκτη. Ο ήρωάς της, ένας κλασικός χαρακτήρας Lego, θεωρείται κατά λάθος ο «άνθρωπος» - κλειδί για τη σωτηρία του κόσμου και του ανατίθεται η αποστολή να σταματήσει έναν τύραννο.

Όπως δηλώνει ο Κρίστοφερ Μίλερ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να φτιάξουμε έναν κόσμο, όπου δεν μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και των ψηφιακών Lego. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε όσα φαίνονται στην ταινία να μπορούν να κατασκευαστούν με πραγματικά τουβλάκια, που λατρεύουμε από τότε που ήμασταν παιδιά».

«Η νονά»

Στο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, η «Νονά» είναι η Άγκελα Μέρκελ και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Γερτρούδης Χέλερ, Η ιστορία της σημερινής καγκελάριου της Γερμανίας αποτυπώνεται, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου μεγάλωσε και διαμόρφωσε τις ιδέες και την προσωπικότητά της. Στην ταινία, εκτός από εκείνη, εμφανίζονται από τον Ράινερ Κρόνερτ, έναν Γερμανό κωμικό που τη μιμείται, μέχρι τον Μπέπε Γκρίλο που μιλάει για την Ελλάδα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]