Τη διασφάλιση πολιτικών προστασίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας πως οι ζωές και τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων απειλούνται από τις περιοριστικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Τη διασφάλιση πολιτικών προστασίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας πως οι ζωές και τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων απειλούνται από τις περιοριστικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
«Παταγώδης αποτυχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.»
«Τα κράτη-μέλη αποτυγχάνουν παταγωδώς να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου», δήλωσε ο Nicolas Beger, διευθυντής του Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο δράσεών της στις Βρυξέλλες (έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
«Καθώς η Ευρώπη υψώνει τείχη, πολλοί δεν βρίσκουν ασφαλείς ή νόμιμους τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη-Φρούριο» πρόσθεσε.
«Καμία ολοκληρωμένη δράση μετά τη Λαμπεντούζα»
Η διαμαρτυρία που οργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες η Διεθνής Αμνηστία, «θέλει να υπενθυμίσει ότι πέντε μήνες μετά από τα τραγικά ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 500 ατόμων, δεν έχει αναληφθεί ακόμα ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πώς αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν».
Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την οργάνωση, οι πολιτικές της ΕΕ συνεχίζουν να ευνοούν πολιτικές και πρακτικές πρόληψης αντί για πολιτικές προστασίας, αναγκάζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων ασύλου, να ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές στην προσπάθειά τους να διαπεράσουν τα φράγματα της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνει, η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τις οικογένειές τους στη θάλασσα, απωθήθηκαν, υπέστησαν βία και κακομεταχείριση από συνοροφύλακες, και υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη κράτηση υπό άθλιες συνθήκες.
Σημειώνει μάλιστα πως πολλοί συνελήφθησαν και κρατούνται σε χώρες στις οποίες τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναθέσει τις πρακτικές τους για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Πολλές από αυτές τις χώρες, τονίζει, έχουν πολύ κακό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι περιορισμένες προσφορές μετεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιχειρούν αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές, και συχνά πλήττουν όσους έχουν χάσει τα πάντα, εκτός από τη ζωή τους.
Ως τα τέλη Ιανουαρίου, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει θέσεις μετεγκατάστασης σε περίπου 15.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία -την πλειονότητα των οποίων δέχεται η Γερμανία. Επιπλέον 80.000 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται σαφώς για ένα απειροελάχιστο ποσοστό των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Τρία μέτρα ζητεί από της κυβερνήσεις της Ε.Ε. η Διεθνής Αμνηστία
Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να προστατεύσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στα σύνορά τους, λαμβάνοντας τρία βασικά μέτρα:
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας τους τελευταίους μήνες, τα κράτη-μέλη μπορούν να αυξήσουν και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων μεθόδων αναζήτησης και διάσωσης, για να σταματήσουν οι πνιγμοί ανθρώπων ανοιχτά της θάλασσας. Επίσης, με τη διασφάλιση ασφαλών και νόμιμων τρόπων εισόδου στην Ε.Ε., οι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται να προσφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια. Επίσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέπουν σε χώρες με σοκαριστικό ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να λειτουργούν ως συνοροφύλακές τους. Πρέπει, επίσης, να ανακαλέσουν τις όποιες διμερείς συμφωνίες μεταναστευτικού ελέγχου έχουν υπογράψει με χώρες οι οποίες έχουν χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσουν την ανάθεση μέτρων ελέγχου της μετανάστευσης.
«Παρωδία ο ρόλος της Ε.Ε. ως υπερσπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Παράλληλα, εν όψει των ευρωεκλογών, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τα υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δεσμευτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, μέσω της εργασίας τους.
«Οι πρακτικές της μετανάστευσης και του ασύλου των κρατών-μελών έχουν μετατρέψει σε παρωδία το ρόλο της Ε.Ε. ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2014 παρέχει στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να εξιλεωθούν, να σώσουν ζωές και, επιτέλους, να βάλουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα», δήλωσε ο Nicolas Beger.
Σημειώνεται πως το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή δράση της Διεθνούς Αμνηστίας με ακτιβιστικό/θεατρικό δρώμενο, σήμερα Πέμπτη στις 17:00, στην πλατεία Μοναστηρακίου.