Απάραδεκτες χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα για το ζήτημα της Κριμαίας και και απείλησε με συνέπειες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Απάραδεκτες χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα για το ζήτημα της Κριμαίας και και απείλησε με συνέπειες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη που καθιστά τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.
«Οι κάτοικοι (της Κριμαίας) έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε νωρίτερα και ο κ. Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η δυτική προσπάθεια να εκφοβίσει τη Ρωσία με κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πράξη και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει.
Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
«Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι' αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε κ. η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας».
ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.
«Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τονίζεται επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη μια ιστορική συνθήκη που συνδέει την Κριμαία στη Ρωσία, με άμεση ισχύ, αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Μόσχας. Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να στείλουν αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters