Κόσμος
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 20:07

Εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους στην Κριμαία έλαβαν οι Ουκρανοί στρατιώτες

Οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν επισήμως κυβερνητική εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες και τους φιλορώσους πολιτοφύλακες.

Οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν επισήμως κυβερνητική εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες και τους φιλορώσους πολιτοφύλακες οι οποίοι ελέγχουν στρατιωτικά τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της χώρας.

Νωρίτερα, Ουκρανός αξιωματικός του στρατού έπεφτε νεκρός σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, όταν η τελευταία δέχθηκε την εισβολή ενόπλων ενστόλων χωρίς διακριτικά και με καλυμμένα τα πρόσωπα.

Την είδηση του θανάτου του Ουκρανού στρατιωτικού επιβεβαίωσε και το ουκρανικό υπουργείου Άμυνας, με μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Έτερος Ουκρανός αξιωματικός, πιθανότατα λοχαγός, φέρεται να έχει τραυματιστεί και να κρατείται από τους ενόπλους, ενώ οι υπόλοιποι Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο της βάσης τους.

«Έγκλημα πολέμου»

«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ένστολων Ουκρανών. Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ, ο οποίος σημείωσε ότι, με ευθύνη Ρώσων στρατιωτών, η κρίση στην Κριμαία από πολιτική λαμβάνει στρατιωτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Γιάτσενιουκ έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να συγκαλέσει συνάντηση με τους ομολόγους του της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, χωρών οι οποίες είχαν εγγυηθεί, με βάση συνθήκη του 1994, το απαραβίαστο των συνόρων της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία μιμείται τη ναζιστική Γερμανία»

Για συμπεριφορά η οποία προσομοιάζει με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία υπό τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετά την κίνηση της Μόσχας να υπογράψει συνθήκη προσάρτησης της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας.

«Η Ρωσία παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι για να προσαρτήσει την Κριμαία. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε με την προσάρτηση εδαφών ξένων χωρών από τη ναζιστική Γερμανία. Σήμερα, ο Πούτιν ακολουθεί το παράδειγμα των φασιστών του 20ού αιώνα», σημείωσε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ουκρανός πρόεδρος.