Η πιο κρίσιμη ώρα για την κυβέρνηση, αυτή της κύρωσης στη Βουλή των όσων αποφασίσθηκαν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς, πλησιάζει.
Η πιο κρίσιμη ώρα για την Κυβέρνηση, αυτή της κύρωσης στη Βουλή των όσων αποφασίσθηκαν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς, πλησιάζει.
Ήδη χθες, η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου, εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι εφικτό να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα φέρει ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» στη Βουλή ή θα το «σπάσει» σε δύο ή και τρία μέρη. Ορισμένα στελέχη εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να πάει σε ένα νομοσχέδιο, ώστε να μην υποστεί η κυβέρνηση την επικοινωνιακή φθορά επί μακρών, ενώ άλλα προκρίνουν τη λύση του σπασίματος σε δύο ή τρία νομοσχέδια προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Με βάση το ρεπορτάζ για τις λύσεις στις οποίες έχουν καταλήξει στα επίμαχα ζητήματα κυβέρνηση και τρόικα υπάρχει πρόβλημα: Στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από μερίδα των παπανδρεϊκών κυρίως βουλευτών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες ενστάσεις που εδράζονται σε λόγους του πρόσφατου παρελθόντος και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου δεν θα σταθούν εμπόδιο στην κύρωσή του από τη Βουλή. Η κυβέρνηση μελετά αν θα εντάξει κάποιες τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο αφού, σύμφωνα με στέλεχός της, κάποιες εξ αυτών έγιναν και αφορμή για «κόντρα» μεταξύ κορυφαίων ομάδων της Super League!
Στο νομοσχέδιο για το γάλα, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες αντιδράσεις εντός της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και ειδικότερα των βουλευτών της επαρχίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το γάλα μπορεί να είναι η αφορμή για την παραίτηση άμεσα εμπλεκόμενου υπουργού.
Για τα υπόλοιπα θέματα όπως οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά, οι απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα ΜΣΦ στα φαρμακεία και οι απολύσεις στο δημόσιο για το 2015 η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τελικές συμφωνίες με την τρόικα θα είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν την ψήφισή τους από την πλειοψηφία της Βουλής.
Όλα δείχνουν ότι μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου θα είναι εκείνο που θα αποφασίσει την καταβολή των εκκρεμών δόσεων προς τη χώρα μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ