Κόσμος
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 20:50

Ο Πούτιν αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος έπειτα από διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας «παράνομο» και επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων

Η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος έπειτα από διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας «παράνομο» και επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της κι υπέβαλε αίτηση για την εισδοχή της στη Ρωσία.

Το διάταγμα, το οποίο υπέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πούτιν και  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, φαίνεται πως αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστόπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ.

Το διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ άμεσα, αναφέρει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τη χερσόνησο ως ανεξάρτητο κράτος βάσει της «βούλησης του λαού της Κριμαίας».

Επίσης το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρότεινε και επίσημα η Ρωσία να «κάνει δεκτή την Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος (της Ρωσικής Ομοσπονδίας) με το καθεστώς της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Ο Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα αύριο, κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ε.Ε.: Παράνομο το δημοψήφισμα

«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος».

«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ένωσης κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών.

«Ανοικτή η πόρτα του διαλόγου»

Επισημαίνεται εξάλλου ότι η Ε.Ε. παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την Ε.Ε.», σημειώνεται στα συμπεράσματα και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία.

«Τα βήματα αυτά θα επιβεβαιώσουν την ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση της Ουκρανίας να συνεχίσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωσή της με την Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιθανές και άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.

«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε.