Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας δήλωσε ότι οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται στο θρησκευτικό του τάγμα από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι πολύ χειρότερες ακόμη και από εκείνες την εποχή των στρατιωτικών καθεστώτων.
Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται στο θρησκευτικό του τάγμα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ χειρότερες ακόμη και από εκείνες την εποχή της διακυβέρνησης της Τουρκίας από στρατιωτικά καθεστώτα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zaman, η οποία θεωρείται ότι εκπροσωπεί την αδελφότητα της οποίας ηγείται.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι δέκα φορές χειρότερο από αυτό που είχαμε υποστεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών πραξικοπημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής του ισχυρού κοινωνικού και θρησκευτικού κινήματος Χιζμέτ («Υπηρεσία»), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής κρίσης η οποία εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια μεταχείριση όπως εκείνη επί των στρατιωτικών καθεστώτων, αλλά αυτή τη φορά από τα χέρια πολιτών οι οποίοι έχουν την ίδια θρησκευτική πίστη με εμάς», είπε ο κ. Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.
Το κίνημά του είχε αντιμετωπίσει πολλές διώξεις από τη δικαιοσύνη μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80, πάνω απ' όλα μετά από αυτό της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, για τη δράση του εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Ο κ. Γκιουλέν επέκρινε έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι επιδιώκει ασταμάτητα να βλάψει το κίνημά του, το οποίο ο κ. Ερντογάν κατηγορεί ότι συνωμοτεί εναντίον του ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.
«Μου προκαλούν βαθιά θλίψη όλα αυτά, αλλά θα περάσουν, έχω υπομονή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο ανήκει στο ίδιο ισλαμοσυντηρητικό κίνημα από το οποίο προήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστήριζε σθεναρά επί σειρά ετών το κυβερνών από το 2002 κόμμα, συμβάλλοντας ιδίως στο να μειωθεί η ιστορική επιρροή του στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή.
Αλλά οι δύο συμμαχικές αυτές δυνάμεις διεξάγουν πλέον ανελέητο πόλεμο, μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο κλυδωνίζει την κυβέρνηση και προκαλεί πολιτική κρίση.
Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί την αδελφότητα, «μια οργάνωση η οποία έχει δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτει», όπως υποστηρίζει, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν ως στόχο τον ίδιο και στενούς του συνεργάτες, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του, κάτι που το δίκτυο Χιζμέτ αρνείται.