Η κρίση στην Κριμαία δείχνει να κλιμακώνεται και στον κυβερνοχώρο, καθώς την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ ότι ιστοσελίδες του δέχτηκαν επίθεση από χάκερ
Η κρίση στην Κριμαία δείχνει να κλιμακώνεται και στον κυβερνοχώρο, καθώς την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ ότι ιστοσελίδες του δέχτηκαν επίθεση από χάκερ που φαίνονται να είναι φιλορώσοι Ουκρανοί.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, οι κυβερνοεπιθέσεις άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίστηκαν την Κυριακή. Οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί.
«Δεν παρεμποδίζεται η δυνατότητά μας να διοικούμε και να ελέγχουμε τις δυνάμεις μας. Ποτέ δεν υπήρξε κίνδυνος για τα απόρρητα δίκτυά μας» δήλωσε άλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλαίσιο των επιθέσεων DDoS (Distributed Denial of Service), κατά τις οποίες οι ιστοσελίδες «βομβαρδίζονται» με requests, επλήγη και ένα κέντρο κυβερνοασφαλείας στην Εσθονία, καθώς και το μη απόρρητο δίκτυο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Cyber Berkut, πίσω από την επίθεση βρίσκονται ουκρανοί πατριώτες που αντιτίθενται σε αυτό που βλέπουν ως παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά της χώρας του. Ο εν λόγω ισχυρισμός αναρτήθηκε στο cyber-berkut.org και δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα ακόμα – ωστόσο, σημειώνεται ότι το «Berkut» παραπέμπει στις ομώνυμες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του καθεστώτος Γιανουκόβιτς.
Σύμφωνα με τον Τζέφρι Καρ, ειδικό σε θέματα κυβερνοπολέμου, η Cyber Berkut αποτελείται από φιλορώσους «hackτιβιστές», οπαδούς του έκπτωτου προέδρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Λουνγκέσκου, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει με σιγουριά τα κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις.
Κατά τον Τζον Μπουμγκάρνερ, chief technology officer της US Cyber Consequences Unit (μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο) τα αρχικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εξαπολύθηκαν από φιλορώσους ακτιβιστές.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή αναφέρθηκε και επίθεση κατά της ιστοσελίδας για το δημοψήφισμα (referendum2014.ru) το βράδυ του Σαββάτου, αν και την ημέρα της ψηφοφορίας λειτουργούσε κανονικά.
Αν και οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των συστημάτων του ΝΑΤΟ είναι αρκετά συχνές, αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε στο Reuters ότι το πρόσφατο περιστατικό αποτέλεσε μία «σημαντική» online επίθεση.
Μπλοκάρισμα ιστοσελίδων επικριτών του προέδρου Πούτιν
Την πρόσβαση σε τέσσερις ιστοσελίδες αντιπάλων και επικριτών του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν μπλοκάρει οι ρωσικές αρχές. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για το blog του Αλεξέι Ναβάλνι, δύο ενημερωτικές ιστοσελίδες και ένα site του Γκάρι Κασπάροφ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι αρχές προέβησαν στην εν λόγω κίνηση λόγω του ρόλου των εν λόγω ιστοσελίδων στην υποκίνηση πρόσφατων «παράνομων» διαμαρτυριών. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι η κύρια ιστοσελίδα της στοχεύθηκε από χάκερ. Το site της, όπως και αυτό του Κρεμλίνου, ήταν προσωρινά μη διαθέσιμα, με τις αρχές να επικαλούνται «τεχνικούς λόγους».