Πολιτική
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2001 21:07

Εγκύκλιος Κ. Σκανδαλίδη με 12 ερωτήματα για το Συνέδριο

Για να διευκολυνθεί η συζήτηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στη διατύπωση των Πολιτικών Θέσεων για το Συνέδριο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, απέστειλε εγκύκλιο με 12 επίκαιρα ερωτήματα και τις απαντήσεις που προτείνονται προς τα μέλη της Επιτροπής για τις Πολιτικές Θέσεις.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Μετά τη μέχρι τώρα συζήτηση που προηγήθηκε στο Ε.Γ. για την προκήρυξη του 6ου Συνεδρίου, στην Κ.Ε. για την πολιτική του κατεύθυνση και στην αρμόδια Επιτροπή της Κ.Ε. για τις Πολιτικές Θέσεις, ο στόχος και το περιεχόμενο του Συνεδρίου είναι σαφής:

Προχωρούμε για ένα Συνέδριο καθαρά πολιτικό όπου όλα τα θέματα που αφορούν και απασχολούν το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη δημοκρατική παράταξη και την πορεία του προοδευτικού κινήματος τίθενται επι τάπητος.

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, οι κρίσιμες κυβερνητικές κατευθύνσεις , επι μέρους πολιτικές που απαιτούν επιβεβαίωση, επανεξέταση ή και διορθωτική πορεία, στο πλαίσιο των συνολικών προγραμματικών και προεκλογικών μας δεσμεύσεων αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και απόφασης.

Για να διευκολυνθεί η συζήτηση αλλά και η επι μέρους κατάθεση απόψεων των μελών της Κ.Ε. στη διατύπωση των Πολιτικών Θέσεων ακολουθούμε ένα καινούριο τρόπο.

Αντί να υπάρξει ένα κείμενο εφ’ όλης της ύλης της στρατηγικής, της ιδεολογίας, της πολιτικής μας, όπου όλα τα ζητήματα αναπτύσσονται με την μορφή ενός αναλυτικού κειμένου και για να επικεντρωθεί η συζήτηση στα σημεία αιχμής όπως αυτά έχουν τεθεί από όλους το τελευταίο διάστημα αλλά και για να μπορεί να τοποθετηθούν επι της ουσίας οι οργανώσεις και τα μέλη του κινήματος, οι Πολιτικές Θέσεις διατυπώνονται με τη μορφή 12 επίκαιρων ερωτημάτων και των απαντήσεων που προτείνονται.

Στο 1ο ερώτημα που αφορά τη στάση μας αλλά και τη στάση της ευρωπαϊκής αριστεράς απέναντι στις συνέπειες και τη δυναμική της παγκοσμιοποίησης, προτείνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι στόχοι ενός νέου και σύγχρονου προοδευτικού διεθνισμού των δυνάμεων της αριστεράς.

Στο 2ο ερώτημα που αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική μετά την ΟΝΕ και το νέο στόχο της χώρας μας σ’ αυτήν, αφού οριοθετείται ο στόχος, ο τρόπος και η δομή της προοδευτικής Ευρώπης, περιγράφονται τα ενδιάμεσα βήματα με τα θέματα που προτείνουμε για την Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004 και πιο ειδικά για την ελληνική προεδρία του 2003. Η Ελλάδα πέρα από τη διατήρηση και αναβάθμιση της θέσης της μέσα στην ΟΝΕ, έχει στόχους την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας, του κοινωνικού κράτους, της απασχόλησης, την αύξηση του επιπέδου ευημερίας στο 80% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη δικαιότερη και αναλογικότερη κατανομή της.

Στο 3ο ερώτημα που αφορά το νέο γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας περιγράφεται υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων η Βαλκανική και η Μεσογειακή μας πολιτική, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Τουρκία και διατυπώνονται με σαφήνεια οι 10 προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στο 4ο ερώτημα που αφορά το νέο μείγμα πολιτικών στο χώρο της οικονομίας και της ανάπτυξης, προτείνονται η σύγχρονη προοδευτική πρόταση που οδηγεί σε ένα νέο κοινωνικό-αναπτυξιακό συμβόλαιο πάνω σε 8 κατευθύνσεις και πολιτικές:

~ τους στόχους του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου

~ την οργανική σύνδεση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με την αύξηση της απασχόλησης και τις νέες θέσεις εργασίας

~ τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων στην οικονομία

~ την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών

~ την αρχή της ανταποδοτικότητας και της κοινωνικής ευθύνης, μέσα από συμφωνίες συνεργασίας και τη θέσπιση του Κοινωνικού Ισολογισμού των Επιχειρήσεων καθώς και την υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει στη βάση νέας λογικής μια πολιτική κινήτρων

~ την παραγωγική ανασυγκρότηση με κύρια έμφαση τη σύγχρονη τεχνολογία, τη στήριξη των ΜΜΕ και την ολική ποιότητα στον τουρισμό και τις υπηρεσίες

~ τη στροφή στα ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα και τους νέους στόχους της αγροτικής μεταρρύθμισης

~ την αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση του 3ου ΚΠΣ

Στο 5ο ερώτημα που αφορά την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων από δω και πέρα περιγράφονται οι στόχοι και οι προτεραιότητες:

~ στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση

~ στην παιδεία και την εκπαίδευση

~ στην υγεία και την πρόνοια

~ στην κοινωνική ασφάλιση

~ στις εργασιακές σχέσεις

Στο 6ο ερώτημα που αφορά τις συγκεκριμένες πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος, ανακατανομής του πλούτου και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου στο πλαίσιο οικοδόμησης του σύγχρονου κοινωνικού κράτους και με τελικό στόχο ένα επίπεδο ανεκτής διαβίωσης για κάθε πολίτη

Επιλέγουμε τις πολιτικές:

~ μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης

~ τη διαρκή αύξηση των κοινωνικών δαπανών

~ την ουσιαστική ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και την άρση των ανισοτήτων για κάθε ένα από τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού

~ το δίκτυο κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

~ τη χάραξη μιας νέας δημογραφικής πολιτικής

Στο 7ο ερώτημα που αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αναπτύσσονται οι αιχμές της δράσης μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, του καταναλωτή, του κατοίκου, του νέου ανθρώπου, στο πλαίσιο του στόχου

Ασφάλεια – Ευημερία – Αλληλεγγύη για μια αξιοβίωτη καθημερινότητα.

Στο 8ο ερώτημα που αφορά την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες προτείνουμε με βάση την αναβίωση της ολυμπιακής ιδέας, την ολυμπιακή εκεχειρία, την πολιτιστική ολυμπιάδα, την αθλητική μας πολιτική, την ένταξη της Αθήνας 2004 στην Ελλάδα 2004 από πλευράς έργων υποδομών και δρωμένων, ένα πραγματικό κίνημα εθελοντισμού για μια Ολυμπιάδα του μέτρου.

Στο 9ο ερώτημα που αφορά την απάντηση της πολιτικής απέναντι στην οικονομία και τα παντοδύναμα ΜΜΕ προτείνουμε τη θεσμική ολοκλήρωση της Δημοκρατίάς με φορέα ένα σύγχρονο μοντέλο Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, που

~ θωρακίζει τη βάση της Δημοκρατίας και τα δικαιώματα των πολιτών

~ εμπεδώνει την κοινωνία των πολιτών και διευρύνει την αρμοδιότητα της πολιτικής

~ αναβαθμίζει τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς

~ προχωρεί στη μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος με άμεσους στόχους την αυτονομία και τον έλεγχο της πολιτικής και κομματικής δραστηριότητας, τη σταυροφορία κατά της διαφθοράς, τη διαφάνεια και τους διακριτούς ρόλους στη σχέση με τα ΜΜΕ.

Στο 10ο ερώτημα που αφορά τη διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και συντηρητική πολιτική και πρόταση και αφού τίθενται οι διαχωριστικές γραμμές οριοθετούμε τη νέα διπολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση και ερμηνεύουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Η ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και η νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία παραμένει ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος

Στο 11ο ερώτημα που αφορά τον τρόπο που οικοδομείται η νέα προοδευτική πλειοψηφία αναλύονται οι κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες. Ο σύγχρονος προοδευτικός συνασπισμός και η πολιτική του διεύθυνση απαιτούν άρνηση της μονοκομματικής αντίληψης και πολιτική ανοιχτών θυρών χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα.

Τέλος το 12ο ερώτημα που αφορά το τι κόμμα θέλουμε και τι πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής και επειδή η απάντηση συνδέεται με την επιτροπή για το «καταστατικόκαι τις οργανωτικές αλλάγες›, θα συμπληρωθεί αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση σ’αυτή την Επιτροπή.

Οι απαντήσεις μας συνιστούν μια νέα και σύγχρονη προοδευτική πρόταση. Και όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου:

«Στους 18 μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του 2000 αλλά και στους πάνω από 30 που μεσολάβησαν από το 5ο Συνέδριο μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα που θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην πολιτική μας σκέψη και πρακτική.

Μετά την ένταξη μας στην ΟΝΕ η σελίδα γυρίζει ξανά και μεις όπως πάντα εξετάζουμε και επανεξετάζουμε τις κατευθύνσεις και την πορεία μας. Στην ιστορική μας διαδρομή δύναμη μας ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον η δύναμη της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που γίνεται δύναμη κοινωνικής αλλαγής, μεταρρύθμισης, εκσυγχρονισμού.

Προχωρούμε μπροστά επικυρώνοντας ότι αντέχει στο χρόνο και μας δίνει δύναμη και προοπτική και αλλάζοντας ότι ξεπερνιέται από τα πράγματα και κινδυνεύουμε να καταστεί τροχοπέδη στην αγωνιστική μας πορεία.

Κάθε Συνέδριο είναι ένα βήμα μπροστά.

Στο 6ο θέλουμε να γίνει ένα άλμα μπροστά».

Η Επιτροπή για τις Πολιτικές Θέσεις θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη 28 Αυγούστου στη 6μ.μ. (Σολωμού 13-15) σε τελική συνεδρίαση.